Снимка: БГНЕС
fallback

Новите министри Михаил Миков, Меглена Плугчиева, Николай Цонев , Евгений Желев и Валери Цветанов положиха клетви пред Народното събрание.

Със 155 гласа "за", 74 "против" и без въздържали се, управляващите одобриха втория ремонт на кабинета "Станишев".

Правителството вече се сдоби с четвърти вицепремиер - Меглена Плугчиева , която ще отговаря за средствата по еврофондовете.

Михаил Миков пое МВР от Румен Петков.
 
Николай Цонев стана военен министър на мястото на Веселин Близнаков.

Д-р Евгений Желев  замени проф. Радослав Гайдарски като министър на здравеопазването.

Валери Цветанов смени Нихат Кабил начело на земеделското министерство.

Освен това народните ни избраници одобриха със 154 гласа "за" и 72 "против" и две структурни промени - ведомството на Емел Етем от министерство на държавната политика при бедствия и аварии става министерство на извънредните ситуации.

Министерството на земеделието и продоволствието пък се преобразува в министерство на земеделието и храните.

Управляващите (БСП, НДСВ и ДПС) застанаха като един зад промените.

"Аз не смятам, че министрите, които днес си тръгват, бяха слаби и са наказани за техни пропуски. Аз не смятам, че те не са грешили и не са правили пропуски – не греши само този, който не работи", заяви след гласуването на промените премиерът Сергей Станишев.

Според него и днес в дебатите от страна на опозицията не се чу реална алтернатива и реални политики.

"Това е много жалко, защото всяко управление има нужда от силна опозиция", заяви Станишев.

Според ПГ на Коалиция за България са намерени работещите, разумните и съобразени с времето до края на мандата решения за промени в правителството.

Ангел Найденов обяви, че смените на Станишев гарантират промени с нова динамика и енергия.

НДСВ определи рокадите като добре премерени и дълбочинни, без да нарушават стабилността на страната.

"Не допуснахме кризата в държавността да се трансформира в дестабилизация на държавата с нови предсрочни избори", каза председателят на жълтата параментарна група Пламен Моллов.

Лютви Местан от ДПС пък обяви, че това са промените за пълен успешен мандат на тройната коалиция.
 
"Нито една промяна не е и не може да бъде самоцелна", допълни Местан.

Според него при претенция за предсрочни парламентарни избори трябва да има и готовност да се поеме отговорността за управлението.

Местан се обърна към опозицията с думите: Има само претенция за алтернатива, но в съдържателен план алтернативата отсъства.

"Днес просто няма предмет за дебат, поради което ние, от Българска нова демокрация, няма да участваме в този политически фарс", заяви Лидия Шулева.

Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че правителството е загубило доверието на хората и от една година няма стратегия за реформи.

Той смята, че промените в кабинета се правят под натиск и по принуда, а не са следствие от осъзната нужда за промяна на политиката.

"Не казвате на обществото - в тези години не вървеше това и това, и вследствие на това ние правим тези промени", обърна се Костов към управляващите.

От ОДС определиха предложенията на тройната коалиция за реформи в правителството като "закъснял авариен ремонт с една единствена цел - да дотътри държавната машина до сервиза, т.е. до края на мандата".

Според сините това са аритметични промени, без смисъл, без обяснение и без политика.

"Нужни са избори, а не персонални и структурни промени в правителството", каза от името на ПГ на "Атака" зам.-председателят на партията Павел Шопов.

Според него целта на промените е статуквото и тройната коалиция да се запазят и кабинетът да "докуца" до края на мандата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

kostovpobeda

преди 15 години

samo kostov pokaza realno ,4e moje da natika mutrite v ugula da badat auti

28

бай ви Ганя

преди 15 години

Миглена Плугчиева - Човек на групировката ***. От ръководител на разсадник във Варненското горско я направиха зам.министър на земеделие и гори/когато трябваше да се ограбят държавните дърводобивни фирми/ е направиха го. Сега я домъкнаха да отговаря за еврофондовете. БРАВО, ЕВАЛЛА, :)))))))))) хак да ни е. НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ. ПЛАДНЕШКИ АЙДУЦИ.

27

шопо

преди 16 години

Сички окате маке им на политиците!Па що кат дойдат избори сите търчите дза гласувате?Червени,сини,жълте,пенбени а сега ви е нанагорно.Ако погледнеш днеска на разпети "Петък" от горе при св.Петърче видиш България кат една локва у която щъкат нагоре-надоле апаши,убийци и политици-негодници!Искаха от Евросъюзо *** е получиха си го приеха ни да им е честито!Некай искаха правителството-получиха си го!Щом народо си трае и он си го получи,нема да се мине я.Мое ли некай да познае каква благословия че теглим на сичко?Яз нема да я пишем.

fallback