Комисията по досиетата обяви имената на двама източногерманци, убити от Гранични войски при опит за бягство през българската граница. Те са били убити от наши граничари през 1974 година и 1988 година.

Съобщението на Комисията по досиетата е първата официална информация за "нарушители" от ГДР, които са пострадали при опит да пресекат границата на България с Гърция, Турция и Югославия.

Тази информация бе съобщена от члена на Комисията Екатерина Бончева в присъствието на евродепутата от германската Зелена партия  Гизела Каленбах.

Комисията по досиетата е поискала от МВР най-големия масив от документи, който е принадлежал на Гранични войски, поради това, че Гизела Каленбах постави въпроса за убитите източногерманци в Европарламента на 21 февруари 2008 година.

Бончева подчерта, че получените документи са прегледани набързо и тепърва предстои тяхното изследване. В същото време Комисията по досиетата ще изисква информация и от специалните служби, включително и контраразузнаването и е вероятно да бъде разкрита много интересна информация.

"Намерихме много по-голяма информация от тази, която изисква отговорът на въпроса на Гизела Каленбах", подчерта секретарят на Комисията по досиетата Румен Борисов.

Става дума за това как са работили спецслужбите на България и ГДР, цялата схема на взаимодействие между тях, как са вербували агенти, имаме имената на резиденти, контраразузнавателни планове, планове за сътрудничество на научно-техническите отдели между спецслужбите, обмяна на информация за СРС, както и документи за кадровото развитие на хората, които са работили в Гранични войски, подчерта Борисов.

За момента все още липсва информация за получени възнаграждения при залавяне на нарушител на границата, но е вероятно такава да бъде открита, каза още Бончева.

Dnes.bg припомня, че преподавателят по политология в университета на германския град Олденбург- д-р Щефан Апелиус, твърди, че правителството на ГДР е плащало по 8000 източни марки (около 2000 лв.) за всеки източногерманец, застрелян при опит за бягство на българската граница.

Евродепутатката Каленбах заяви, че е много доволна от реакцията на България.

На въпрос дали германската страна или близките на пострадалите ще търсят възмездие, Гизела Каленбах  отговори, че в Германия се водят дела за всеки индивидуален случай, като в същото време подчерта, че ако има виновни служители в България и сега те заемат висок пост, трудно ще бъдат осъдени.

Според правилника на Европарламента, Комисията по досиетата трябва да прати отговора си в шестмесечен срок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase