До десет дни министърът на вътрешните работи Румен Петков трябва да изготви цялостен доклад за дейността на МВР за последните 18 години, за проблемите в системата, кадровото израстване и функциите на отделните звена, съобщи премиерът и председател на ВС на БСП Сергей Станишев след заседанието на Изпълнителното бюро на партията.

Той посочи, че докладът трябва да бъде разгледан и от Политическия съвет на управляващата коалиция.

Изпълнителното бюро на БСП препоръча на вътрешния министър да се намери подходяща форма за периода на проверката на прокуратурата и на ДАНС главният секретар на МВР Валентин Петров да не изпълнява задълженията си, каза Станишев.

В отговор на въпрос дали министър Петков също трябва да излезе в отпуск, премиерът посочи, че този вариант не е обсъждан и не мисли, че министърът може да затрудни проверката.

Очакваме да видим задълбочен анализ и волята на вътрешния министър да реализира нужните промени в системата на МВР, това за мен в по-голяма степен е фактор за неговото бъдеще като министър, отколкото едно или друго обвинение, което се хвърля в публичното пространство, каза Сергей Станишев.

Министър Румен Петков заяви готовност да носи цялата политическа отговорност за положението в МВР, каза премиерът след заседанието на Изпълнителното бюро на БСП.

Станишев допълни, че в крайното си решение ръководството на БСП ще се съобрази с резултатите от проверката на прокуратурата и на ДАНС.

Той посочи, че неговите решения и решенията на Изпълнителното бюро и на управляващата коалиция ще се основават на факти.

От Федерация "Открит форум" в БСП ще предадат в ДАНС документ, който удостоверява, че информация за четири оперативни разработки на една от регионалните служби за сигурност, е предадена на политическо лице в държавна структура.

Тази структура няма нищо общо със структурите за сигурност, обяви Тихомир Стойчев от „Открит форум“.

Стойчев е бил ръководител в ГДБОП при създаването на службата.

По думите му, документът се отнася за края на 90-те години В него става дума за корупция и контрабанда и нанесените щети на държавата са за милиони левове, подчерта Стойчев.

Той не уточни за коя от 2 -те регионални служби за сигурност става въпрос.

Преди време пощенската кутия на Атанас Атанасов роди автентичен документ на службите. Днес и моята пощенска кутия също роди автентичен документ, обясни Стойчев произхода на справката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase