"В много европейски държави в ситуация, подобна на българската, един министър вече щеше да е подал оставката си на премиера, вместо да чака министър-председателят да му я поиска". Това каза Греъм Уотсън, председател на Парламентарната група на Алианса на либерали и демократи в Европейския парламент по повод скандала в МВР у нас.

Уотсън уточни, че въпросът е в компетенциите на премиера и не се съмнява, че министър-председателят ще вземе решение на базата на докладите, които получава постоянно.

Шефът на евролибералите участва в международна конференция “Правата на човека и Лисабонският договор – от правните норми към живота”.

Според Греъм Уотсън защитата на правото на сводобно движение на европейските граждани трябва да бъде приоритет за либералните партии.

Според него в ЕС все още няма истинска култура на мобилност и съществуват административни и икономически пречки пред свободното движение на гражданите.

По думите му  до 2020 г. се очаква работната сила да намалее с 20 млн. души и затова миграцията е много важна.

Уотсън подчерта, че от жизнено важно значение е да бъдат убедени държавите, които мислят, че свободното движение на хора ще навреди на икономиките им, че те са на грешен път.

"Тези, които отвориха пазара си за новите държави членки на ЕС, развиват икономиките си с бързи темпове", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase