Снимка: Булфото
fallback

Министърът на правосъдието Миглена Тачева коментира сдържано актуалния скандал в държавата с думите: „Очевидно от години очакваме нещо да се случи“. Тя каза това на семинар за реформата на съдебната система в България.

Според Тачева има проблеми в приложението на закона за специалните разузнавателни средства, включително по дела пред Европейския съд за правата на човека, но сега е важно да оставим прокуратурата и ДАНС да си свършат работата.

Ако има виновни, те ще бъдат наказани и няма защо да се ангажираме с предварителни оценки, обобщи Тачева.

„Допълнителни правомоищия на следователите предвижда подготвения проект за изменения и допълнения на НПК. Те няма да доведат до връщане към предишното положение, а ще позволят да се използва по-пълноценно този ресурс на правосъдната сисема“, каза Тачева.

Основание за промените е изводът, че сегашният статут на следователите не дава да използват за разследване на икономически престъпления, детска престъпност и други специфични видове престъпления.

Министър Тачева посочи, че са изпълнени ангажиментите към европейските партньори да редуцираме броя на следователите и те от 1500 са станали 550. Данните за миналата година показват, че тези 550 несменяеми магистрати са разгледали само 592 дела и възниква основателния въпрос дали техния професионализъм се използва пълноценно.

Европейските наблюдатели се притесняват, че на следователите се възлага да поемат до 3 на сто от делата, но 590 не са 3 процента, подчерта Тачева. С предложените промени се цели усъвършенстване на фазата на досъдебното производство, във което дознателите остават негови основни органи, но в същото време се предвижда следователите да поемат делата в няколко конкретни видове тежки престъпления.

Това са престъпленията в икономиката или в области, регулирани от множество нормативни актояве, престъпленията, извършени на територията на различни райони, престъпленията, при които обществената потребност налага бързо приключване заради особеност на извършителите или жертвите, деяния криминализирани в съответствие с ангажименти на държавата по международно сътрудничество, престъпления против политическите права на гражданите.

Следователите ще се намесват и при разследване на престъпления, извършени от изпълнителната власт, защото дознателите са част от нея, каза още Тачева.

Предложенията за новите промени са в Министерския съвет от октомври миналата година, но министърът не се ангажира със срок за тяхното приемане, защото все още има нужда от много прецизирания. Преди всичко трябва да имаме концепция за наказателната политика и това ще стане до края на тази година, каза Тачева.

В отговор на въпрос за препоръките от доклада на Венецианската комисия правосъдният министър коментира, че първоначалният вариант на доклада е бил много остър за цялата конституция, но последният документ е с по-умерен тон и се отнася за бюджета на правосъдното министерство, изборът на членовете на ВСС, наличието на политици в този орган и други конкретни положения, които могат да се усъвършенстват без да е нужно да се прави цялостен нов основен закон на държавата.

В момента докладът на Венецианската комисия се обсъжда в мониторинговата група в ЕК, ще изчакаме да видим какво ще бъде докладвано и какво решение ще се вземе от парламентарната асамблея на Съвета на Европа и чак тогава ще преценяваме какви мерки следва да предприемем, каза Тачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

шошо

преди 16 години

Чаровница!

19

...

преди 16 години

ama kakvi demokrati te sa vsi4kite edin dol drenki ..mrasnici i miskinki navleznali vav vlast i i zapo4va parvenstvoto ....koi moje pove4e da lapa ... a taq Ta4eva kak se e ogoila stanala e kato svinq za koleda ..samo si 4eshqt ezicite ...a naroda da mre ot mizeriq ...hvanaha sarbina mutrata shte go sadqt i pari shte go globqt .. a TE cialoto tova pravitelstvo zaedno s prezidenta koi shte gi sadi za izmama na NARODA si ..palni *** ili na takiva se pravqt zada im e po lesno da si grabqt .. a NARODA gleda i gi tarpi ...

18

КАРАМАН

преди 16 години

Кмет на БЪЛГАРСКИ град се обръща за помощ към министър председател на ЧУЖДА държава, който веднага се разпорежда тази помощ да се окаже. Министър председателя на БЪЛГАРИЯ и президентът на БЪЛГАРИЯ мълчат.............. КАК СЕ НАРИЧА ТОВА???? Има ли виновни?????

fallback