Снимка: FAZ
fallback

По 8000 марки (ок.2000 лв.) е плащало правителството на ГДР за всеки източногерманец, застрелян при опит за бягство на българската граница.

Това твърди преподавателят по политология в университета на германския град Олденбург, д-р Щефан Апелиус пред немското списание "Супер Илу", позовавайки се на български дипломатически източници

Това е едно държавно престъпление, което можеше и да мине незабелязано, защото „нито България, нито Германия показват интерес към по-нататъшни разкрития“, коментира авторитетният немски вестник „Ди Велт“.

Според Апелиус, около 100 източногерманци са загубили живота си по българските граници с Гърция и Турция, за което граничарите са получавали награда от 10 дни отпуск, а държавата е прибирала по 8000  източни марки от ГДР.

Поне 4800 източногерманци са се опитали да избягат по този начин на Запад, но само 3-3,5 % от опитити за бягство през България са се увенчавали с успех.

В България липсва заинтересованост да се разследват престъпленията на бившия комунистически режим, подчертава Апелиус.

Той съобщава, че се е сблъскал със съпротивата на официалните институции, когато се опитал да се добере до някаква документация по инцидентите.

Д-р Апелиус обвини Румен Петков, че е получил всички имена на загиналите граждани на ГДР, но е отказал да му съдейства за получаване на достъп до архивите на МВР.

По думите на германския учен, по границите са били убити и хиляди млади българи, които са искали да избягат от комунистическия режим, но не са успели. Били са екзекутирани и млади семейства.

В Германия също липсвало желание да се разследват убийствата по границите на България, защото немските фирми въртели добър бизнес у нас, твърди  Апелиус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

охубоху

преди 16 години

Служих на турската граница от 1984 до 86. като снайперист с карабина Драгунов / на 1000 м с оптиката на тази карабина се уцелва бурканче от кисело мляко/ не ми се е налагало да стрелям по хора /слава богу/ но розпореждането не писменно беше "нямаш право на пропуск или втори изстрел"

36

Християн Кънчев

преди 16 години

И още нещо: хер Апелиус, бих ли могъл да ви попитам колко души са осъдени заради зверствата срещу еврейте през втората световна война? Не съм съвсем сигурен за точния брой осъдени на нюрнбергският процес, но бяха под 20 човека! Ай сиктир !!!!!!

35

Християн Кънчев

преди 16 години

И аз бих ги стрелял - заради тях загубихме 2 световни войни! ... майтапа настрана: не ме разбирайте грешно - не мразя немците, дори съм живял там немалко време, но тия митове който ги разправят са силно преувеличени, не за друго а защото напоследък в западна европа стана "шик" да разказваш небивалици за бившите соц. държави! Така че този професор г-н фон Някой-си- има късмет че не е застанал да спори с мен, че да го навра в миша дупка, като го попитам колко милиона германци са умряли на границата между източна и западна Германия ? Я да видим дали там ще допуснат някой смахнат да прави свое разследване или директно ще го тикнат в лудница ? Не си мислете, че в Германия текат реки от мед и масло: много повече полицейска държава са от нас и доста повече корупция имат , с тази разлика че всичко е по високите етажи, където си и остава скрито-покрито.

fallback