По 8000 марки (ок.2000 лв.) е плащало правителството на ГДР за всеки източногерманец, застрелян при опит за бягство на българската граница.

Това твърди преподавателят по политология в университета на германския град Олденбург, д-р Щефан Апелиус пред немското списание "Супер Илу", позовавайки се на български дипломатически източници

Това е едно държавно престъпление, което можеше и да мине незабелязано, защото „нито България, нито Германия показват интерес към по-нататъшни разкрития“, коментира авторитетният немски вестник „Ди Велт“.

Според Апелиус, около 100 източногерманци са загубили живота си по българските граници с Гърция и Турция, за което граничарите са получавали награда от 10 дни отпуск, а държавата е прибирала по 8000  източни марки от ГДР.

Поне 4800 източногерманци са се опитали да избягат по този начин на Запад, но само 3-3,5 % от опитити за бягство през България са се увенчавали с успех.

В България липсва заинтересованост да се разследват престъпленията на бившия комунистически режим, подчертава Апелиус.

Той съобщава, че се е сблъскал със съпротивата на официалните институции, когато се опитал да се добере до някаква документация по инцидентите.

Д-р Апелиус обвини Румен Петков, че е получил всички имена на загиналите граждани на ГДР, но е отказал да му съдейства за получаване на достъп до архивите на МВР.

По думите на германския учен, по границите са били убити и хиляди млади българи, които са искали да избягат от комунистическия режим, но не са успели. Били са екзекутирани и млади семейства.

В Германия също липсвало желание да се разследват убийствата по границите на България, защото немските фирми въртели добър бизнес у нас, твърди  Апелиус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase