"Системата САПАРД не е провалена. Някой иска да провали една от мерките по нея, което няма нищо общо с целия регламент за действие на Агенция САПАРД", заяви ръководителят на Фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков.

Изявлението му е по повод искането на Европейската комисия /ЕК/ за временно спиране на 100 млн. евро бъдещи плащания по програма САПАРД за мярката по подобряване преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти, съобщава БГНЕС.

Мотивът на ЕК е започналото през 2006 година от Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ външно разследване по подозрения за нередности с доставката на месопреработвателно оборудване, финансирано по програма САПАРД.

Според Тадаръков писмото на ЕК не е получено в САПАРД и в него не става ясно какъв точно е проблемът, както и дали става дума за самата програма или за нередности извън нея.

Затова директорът на Фонд"Земеделие" ще поиска разяснения от представителите на Брюксел, които пристигат в София.

"Във вторник, 11 март, ще заседава Комитетът по наблюдение изпълнението на САПАРД и на него също ще искам разяснения какво точно трябва да се направи още по САПАРД", заяви Тадаръков.

Той заяви, че ще направи всичко възможно да бъдат платени субсидиите към 49 проекта по мярката за подобряване преработката и маркетинга на селскостопански и рибни продукти.

„Тези проекти все още не са платени от САПАРД и по тях има договори за 81,4 млн.лв.“, уточни ръководителят на Фонд "Земеделие" и съобщи, че на 22 февруари т.г. от ОЛАФ са му поискали информация за 3 проекта, по които не е платена субсидия - на фирмите "Елпин Трейд", "Палмига" и "Евро фриго".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase