С изпълнение на националния химн започна учредителният конгрес на Единната народна партия (ЕНП). Той беше открит от актьора Деян Ангелов.

Делегатите избраха Елеонора Николова за председател на конгреса, а Силвия Тасева - за секретар.

Гласувана беше 15-членна мандатна комисия и комисия по устава.

В дневния ред на конгреса са приемане на Харта на ценностите, устав на ЕНП, избор на контролни и ръководни органи и приемане на политическа визия на партията.

В приветствието си към делегатите Мария Капон, член на Инициативния комитет, посочи, че политиката за мнозина все още е страх, конфронтация, съперничество. Тук сме, защото искаме да сме събрани в една общност, в една партия, която иска страна на гражданите, а не на олигарсите, каза тя.

По думите й бедността дава терен за корупция, носи пороци. Искаме да започнем отначало, заяви Капон, да дадем място на бизнеса, на онези, които пълнят хазната, да върнем уважението към труда като единствен почтен начин за успех.

Мария Капон отбеляза, че една от целите на ЕНП е България да бъде реален член на ЕС, НАТО, а не "транзитна територия на чужди имперски интереси". Страната ни има нужда от модернизация, защото сме най-изостаналата и бедна страна в Европейския съюз, каза тя и добави, че трябва да почистим, да променим живота в нашата страна.

Поздравителни адреси към ЕНП бяха прочетени от името на германския канцлер Ангела Меркел, от Европейската народна партия, от християндемократите в Италия, от групата на европейските демократи в ЕНП, християндемократите в Словения, демократите във френския парламент, от испанската народна партия, полската народна партия и други.

Регистрираните до момента делегати на конгреса са 513, съобщиха от мандатната комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase