79 депутати сложиха подписите си под четвъртия вот на недоверие срещу правителството.

Темата – корупцията.

Вотът вече е внесен. Сега започват сметките.

„Математиката доказва, че вотът няма как да мине“, категорична бе пред Dnes.bg независимата Мария Капон.

„Целта на всеки вот е да успее, в случая обаче си даваме ясна сметка, че няма да можем да съберем необходимите гласове“, допълни колежката й Евдокия Манева от ДСБ.

„Не винаги аритметиката е водеща за един вот. По-важното е обществото да бъде убедено, че правителството не се справя с важни за българите въпроси“, категорична пък е Лидия Шулева от Българска нова демокрация.

И трите обявиха пред Dnes.bg, че вотът няма цвят, а корупцията се е загнездила здраво по високите етажи на властта.

„Това е начин за управление на тази финансово-милиционерска олигархия“, каза Капон и допълни, че корупцията стопира всички граждански права и свободи.

Евдокия Манева пък смята, че спрените средства по програма САПАРД и блокираните пари от ЕС по скандала с Фонд Републиканска инфраструктура са достатъчен повод за вота, защото се оказва, че „ за да работиш в България, трябва да си платиш, което е пълна ерозия на ценностите„.

Важното за Лидия Шулева е това, че за пръв път опозицията внася вота заедно.

„Това се случва за пръв път, а вотът изразява както мнението на опозицията, така
и мнението на обществото“.

Важно е обаче хората да разберат дали е готова консолидираната опозиция да управлява заедно.

„Мисля, че знакът е даден с единодействието на опозиционните партии. Смятам, че всички хора, които не са съгласни с политиката на кабинета трябва да излязат на протест, независимо кой го организира“, категорична е Манева.

За Капон обаче вотът преди всичко трябва да доведе до коректив на кабинета и да даде възможност за ефективни действия след него, защото „протестите трябва да да се създават от гражданите. Когато партиите организират протести, това винаги действа дестабилизиращо“.

За Лидия Шулева началото вече е сложено, а алтернативата  е една - предсрочни избори.

„Необходимо е  да бъде показано на българското общество, че извън управляващото мнозинство има алтернатива, която може да предложи смислени решения“, завърши тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase