Министърът на вътрешните работи Румен Петков поздрави служителите от МВР и прокурорите, които са подпомогнали да бъде осъдена цяла престъпна група.

Петков заяви, че ги поздравява не заради това, че се случва за пръв път от 17 години насам, а за това, че те са свършили професионално работата си, с ясното съзнание, че престъпниците са осъдени за четири години и половина и ще излязат на свобода.

Поздрави ги също така, че въпреки страха за своите деца, роднини и близки, са изпълнили достойно своите задължения. Това за мен е равно на героизъм, каза министърът.

Едва ли щеше да се стигне до присъди, ако не беше работата на тези наши колеги, допълни той. Благодарение на тях на дванайсет от задържаните лица са с наложени осъдителни присъди, Окръжна прокуратура е приключила разследването на още 6 досъдебни производства, по които са налице влезли в сила присъди.

Този процес ще продължи да бъде обект на обществено и медийно внимание, каза още министърът. Всички сме наясно, че при друг ход на събитията в съдебна зала едва ли щеше да се стигне и до осъдителни присъди, не защото някой щеше да влияе върху съда, а защото при признаване на вина съдът щеше да присъди по-малки присъди.

Благодаря на цялото министерство за професионализма, за целенасочеността по разобличаването на цялата престъпна група. Държавата демонстрира за пръв път волята и ресурса, с който разполага.

И когато днес разсъждаваме дали те са свършили най - доброто трябва да си дадем сметка за две неща – че имаме осъдителна присъда върху цяла групировка и че тези хора са с ясното съзнание, че техният живот продължава и след 4,5 години, каза още министърът.

Според него те добре познават манталитета на осъдените и всеки от тях си дава ясна сметка срещу какво тръгва. Петков благодари за проявената воля и кураж да ударят една от най-силните групировки в България, занимаваща се с разпространение на наркотици. Те показаха, че държавата е над всичко, заключи министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase