Снимка: БГНЕС
fallback

„Необходими са промени в избирателната система и в закона за политическите партии. Всеобщо е мнението, че корупцията в политическия живот се запазва“, обяви президентът Георги Първанов, който днес се отчита за първата си година от втория президентски мандат.

Според него недоверието към институциите и партиите е на критичния праг, а дебатът в българската политика се свежда единствено до проблемите на партиите.

Георги Първанов съобщи, че ще постави въпроса за промяна на президентските пълномощия във втората половина от мандата си. "Готов съм да събера необходимите подписи, за да бъде задействана процедурата за референдум, каза още държавния глава.

"Оставам твърд привърженик на парламентарната република", така Първанов отговори на въпроса дали с желанието за увеличаване на правомощията му не цели създаването на президентска република.

Държавният глава смята, че в българската политическа действителност вече е наложителна смесената избирателна система – мажоритарна и пропорционална.

Първанов предлага партии, които няколко пъти не преодолеят изборната бариера, да бъдат заличавани от изборните регистри.

„Готов съм да предложа на парламента провеждането на референдум за смесена избирателна система“, каза той.

Това според него щяло да върне доверието на хората към политиците.

Президентът се застъпи и за нов избирателен закон, който да доведе до прозрачност и ред в партийните финанси.

Той обяви, че няма да инициира референдум за намаляване броя на депутатите. Това по думите му би намалило представителността на народа в Народното събрание, допълни, че не би подкрепил идеята за задължително гласуване

Георги Първанов бе категоричен, че остава привърженик на коалиционната форма на управление на този етап.

Според него "България днес води отворена, активна и динамична външна политика:: "Първата година от членството в Европейския съюз е успешна за нашата страна. През изминалата година България бе стабилизиращ фактор на Балканите и Черноморския район", подчерта държавният глава.

"Трябва да убедим партньорите от ЕС за нуждата от възобновяването на работата на блокове 3 и 4", каза още той.

Първанов смята, че е необходима нова партньорска проверка на АЕЦ "Козлодуй", но с ясни цели и от експерти, а не от чиновници на ЕС.

Държавният глава обаче обяви, че е категорично против идеята България сама да отвори блоковете на АЕЦ.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

мила

преди 16 години

Гоце,я си подай оставката,която вече няколко години очакваме.Ти доказа,че си кръгла нула като политик.Виж за агент те бива,за доностник си супер,но за президент си гадост

19

chiko

преди 16 години

не разбрахте ли вече, че човек свързан с тази т.н. в България "демократична власт" или просто казано политика винаги краде. Ако не крадеше щеше да го дават като някакъв терорист или крадец по телевизията за назидание и за отчитане на някаква дейност срещу корупцията. Всеки политик в това число президента е долен крадец, теторист и жалка едноклетъчна амеба недостойна да присъства като гост на земята. Ако тези хора бяха поне грам патриоти и обичаха държавата си нямаше толкова нагло да я източват и все повече и повече си мисля, че това са хора - марионетки на световни интереси като тяхната цел е стапянето на иначе великия български народ. Те самите нямат избор, всеки е толкова жалък, че ще лиже *** само и само да го оставят жив, какво остава ако му предложат да скалпира и без друго тази оглозгана крава България. Хора, вземете избора в ръцете си и си помислете докога ще траете тиранията.

18

стан

преди 16 години

какво лошо има в Президентската Република? особено за държава/ако може все още да се говори за България, че е държава/ като нашата. до кога тази ***, наречена "народни" представители ще си развяват коня. те доказаха, че който и да е на власт, единственото, което го интересува е личната изгода. а и едни закони гласуват, ум да ти зайде. аз съм за Президентска Република. на нас ни трябва здрава ръка. доказахме, че за демокрация не сме дорасли. у нас под демокрация разбират Свободия. е не става така.

fallback