Снимка: БГНЕС
fallback

Между 2000 и 3000 китайци идват годишно в България. След преговори между България и Китай ще бъде подписан договор, уреждащ законните права на работниците.

Това каза в Министерството на труда и социалната политика министърът на труда и социалните грижи на Китай Тян Ченпин. Китайската делегация е на посещение в България по покана на министъра на труда и социалната политика Емилия Масларова.

Масларова посочи, че китайските граждани работят у нас предимно в областта на хотелиерството, ресторантьорството и изкуството. В Китай обаче работят малко българи, а живеещите там предимно повишават квалификацията, уточни министър Масларова.

Тя отбеляза, че предвид на предстоящото изграждане на големи инфраструктурни обекти, страната ни ще има нужда от внос на работна ръка.

Масларова и китайският й колега се обединиха около идеята, че двете държави трябва да имат динамично развиващи се социални отношения в контекста на подписания меморандум за сътрудничество и разбирателство между България и Китай през ноември 2007 г.

Макар че трудовите пазари на България и на Китай са несравними, вече започнахме експертни разговори за политиката на заетостта и социалното осигуряване, каза още Масларова.

По думите й, повишаването на заетостта, конкурентоспособността, повишаването на квалификацията на работниците и ученето през целия живот са проблеми, които стоят и пред двете страни. Тян Ченпин напомни, че в плана за развитие на Китай до 2020 г. е заложено сътрудничеството с други държави в областта на трудовите взаимоотношения.

По неговите думи, безработицата в Китай е 4 процента (8,4 милиона души) през 2007 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

hurtu

преди 16 години

Ако 8,4 милиона са 4%, значи всички китайчета са 210 милиона. Бая са намалели от преди известно време, когато бяха 1,5 милиарда. Май трябва да вземем опит от тях и да приложим спрямо ***.

39

преди 16 години

6to ne idvaha po vremeto na komunizma ?

38

observer

преди 16 години

Ако България трябва да се избира между Китай и Америка, и се допитаме до народа чрез референдум, никак няма да изпадна в шок когато узная че 90% са гласували за Китай.Китай не е нещо, с което можеш да се ***. Цивилизация на 8000 години. Родина на едни от най-големите технически открития. Великолепна култура. Велика нация. И не на последно място- непоквареност от редица престъпления на демокрацията като наркотърговия, за която разстрелват директно на стадиона, разпространение на порнография, за което отиваш в затвора, и отричане на китайската ценностна система, за което бият доста здраво в местния участък. Както си му е редът. Единствено по отношение на Тибет имат известни прегрешения, но ако сравним техните прегрешения с американските, ще ни се видят като невинна детска пакост на фона деянията на закоравял рецидивист.Имало няколко хиляди китайци в България- възкликва драматично някой си драскач. Ами да има. Освен 2-3 хиляди китайци има и 2 милиона ***, и няколко хиляди евреи, но за разлика от китайците не са нито трудолюбиви, нито порядъчни, за качества като честност и лоялност към държавата по-добре да не споменавам. При великия източен народ те тези неща са генетично вродени, и бих предпочел вместо 2 милиона *** в страната да има 2 милиона китайци. Пък и проблемът с уличните кучета и котки, иначе преносители на цял куп болести и зарази, би бил решен магически бързо. Пряко истеричните крясъци на онова недоразумение и ***, Бриждит Бардо.

fallback