“Никой не знае какви са параметрите в подписаните договори по време на посещението на президента на Русия Владимир Путин в България. Всички коментират много неща, но предстои да видим дали са верни или не.

В една нормална държава тези договори би трябвало да са в интернет и всеки да има достъп да ги прочете и коментира. Притесненията ни са, че всичко става на тъмно. Поставят ни пред свършен факт”, заяви пред медиите варненският депутат и зам.-председател на СДС Димитър Димитров.

Той акцентира, че министър председателят и министърът на икономиката и енергетиката са отсъствали от работната вечеря, която бе дадена за Путин, а за подписването на договорите хората са били извикани около 12 часа вечерта.

Според Димитров това са два много важни въпроса, които се подминават. “Оказва се, че най-големият проблем е подписването на договора за петролопровода “Бургас-Александруполис”. В следствие от това ще има двама или трима милиардери. Тук стои въпросът защо да няма няколкостотин милионери.

Във Варна основният бизнес е туризма. Около 14–15 % от Брутния вътрешен продукт се реализират чрез туризма. От тях 10 % се реализират на българското Черноморие. С подписването на този договор има съществена вероятност голям процент от споменатия да бъде намален.

От друга страна България има нулева готовност за борба с разливите. Това ще бъде една екологична бомба.

От друга страна къде ще бъде нашият морски бизнес? Кои ще бъдат танкерите, с които ще бъде превозван петрола? Руснаците и гърците вече са готови с танкери. Нас пак ще ни няма”, каза още Димитров.

Той коментира и подписаният договор за ферибота Варна – Кавказ. “Този проблем е в обръщение от около 7 години. Подписа се документът, за да се отчете поредна дейност на министъра и министерството. За бизнеса е много добре да има такава връзка с Кавказ, но ние не сме готови. Примерно и в Кавказ няма изградено пристанище за фериботи.

Газенето на нашите фериботи, които в момента имаме, е много дълбоко, а там е много плитко. Държавата трябва да купи фериботи, а не се знае от къде ще се вземат парите.

Проспан е много дълъг период от време. Това трябваше да стане още преди шест години, когато министър беше Николай Василев.

Морските среди във Варна, както знаете са оставени в ръцете на Свети Николай Чудотворец и това е проблем от доста години”, бе мнението на Димитров.

Той уточни, че ще зададе въпрос защо се подписва “кух” договор и до колко време е възможно да бъде изградена фериботната връзка и кога бизнесът може да очаква добър контакт с Русия в този смисъл.

Депутатът акцентира, че е възможно на всички възникващи въпроси да има отговори в договорите, но фактът, че документите не се предоставят, си остава притеснителен.

“Интересувах се дали има опасност от екологичен проблем, който може да възникне заради газопровода “Южен поток”, които ще минава през Варна. Отговориха ми, че има тройна защита и мисля, че е възможно да няма толкова голям проблем, колкото се очаква да е “Бургас - Александруполис””, посочи зам.-председателят на СДС.

Не на последно място Димитров коментира, че според слуховете именно министър Петър Димитров е бил този, който е успял да убеди руската страна, че България трябва да има 50 % дял в “Южен поток” и дори е заявил, че ако това не е се случи, той ще подаде оставка и няма да подпише такъв договор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase