Снимка: Булфото
fallback

Русия усили своята хватка върху предлагането на енергоносители за Европа, като подписа голяма сделка за газ с България, която според анализатори ще подкопае бъдещите опити на Европейския съюз за диверсифициране на енергийните ресурси на съюза, пише американският вестник "Ню Йорк Таймс".

Според споразумението газопроводът "Южен поток" на стойност 15 млрд. долара ще бъде прокаран по дъното на Черно море, като позволи на Русия да транспортира природен газ директно до Европа през България и заобикаляйки Турция, посочват от изданието.

Това е решаващо транзитно трасе за руския износ на газ към европейските пазари. Договорът, подписан от руския президент Владимир Путин и българския му колега Георги Първанов, бе одобрен след среднощни преговори с "Газпром", руският държавен енергиен монополист.

Господин Путин и господин Първанов подписаха и споразумение за изграждането на атомна електроцентрала, първата, която Русия ще построи в държава от ЕС.

Строителството започна през 80-тте години на ХХ век, но бе спряно през 90-те. Плановете по проекта бяха съживени през 2003 г.

Споразумението за газопровода "Южен поток" е нов удар за "Набуко", големия проект за газопровод на ЕС, предназначен за диверсифициране на енергийните ресурси и за намаляване на зависимостта от Русия.

Съюзът възнамеряваше да купува газ от Иран и Азербайджан и да го транспортира през Турция към Южна и Западна Европа. Но разискванията за маршрутите, финансирането и отношението към иранската ядрена програма, задържаха проекта.

България, която се присъедини към ЕС преди една година, е член и на консорциума за "Набуко". Останалите държави в него са Австрия, Турция, Унгария и Румъния. Русия има почти пълен монопол върху българския пазар на енергоносители, заяви Огнян Минчев, изпълнителен директор на българския клон на Европейския съвет за международни отношения.

"ЕС шокиращо се държи като наивен наблюдател, напълно сляп за голямото стратегическо преустройство, което става на Балканите", каза господин Минчев. Според условията на договора за "Южен поток" Русия и България ще имат по 50% дял в българския участък от газопровода. С дължина от 560 километра, той ще прекосява територията на страната, пренасяйки около 1 млрд. кубически фута руски газ годишно.

В България той ще се разклонява на две: на запад към Италия и на север към Австрия или Унгария. Анализатори посочиха, че сделката може да заложи бомба със закъснител за България, ако тя в бъдеще потърси алтернативни енергийни ресурси.

"Споразумението 50:50 не е достатъчно, за да защити българските национални интереси", каза господин Минчев. Русия е готова да придобие държавната "Naftna Industrija Srbije", което би увеличило влиянието на "Газпром" на Балканите, заявиха анализатори.

"Това, което липсва на ЕС, е политическа воля за споразумение по тези енергийни проблеми и реализирането на "Набуко", заяви Борут Гъргич, директор на института за стратегически изследвания, независим център за политика в столицата на Словения Любляна, цитиран от американското издание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

69

преди 16 години

Според споразумението газопроводът "Южен поток" на стойност 15 млрд. долара ще бъде прокаран по дъното на Черно море, като позволи на Русия да транспортира природен газ директно до Европа през България и заобикаляйки Турция. da go *** TURCIQ.BG 6TE E ENERGIINIQ IKONOMI4ESKI LIDER V REGIONA

68

Lori

преди 16 години

SUPER

67

преди 16 години

ето един линкhttp://***.investor.bg/?id=59216по-подробн о е описано как 3 и 4 блок може да бъдат отворени, като се дадат на лизинг на англииски фирми. Е нали са опасни. Светъл пример за грижите за България от ЕС. Всяка една държава там просто много яко си гледа първо собствения интерес, после общия. И си дърпат чергата към себе си. Другото е бла-бла. Най-лесното е да пуснеш платена статия. Лошото е като трябва да има реални факти. България трябва да взима пример от водещите европейски страни и да си гледа интереса. И ако ЕС разреши да се пуснат 3 и 4 блок, то защо търябва тогава някой друг да печели от това, като си е наш и другите нямат принос. И това ако не е рекет. Благодаря, ЕС.

fallback