Снимка: БГНЕС
fallback

България и Русия ще имат по 50% участие в проекта Южен поток.

Министерския съвет все пак реши да подпише договора, след като министрите бяха свикани спешно на извънредно заседание тази сутрин.

Само преди два дни премиерът ни обяви, че при посещението на Владимир Путин у нас няма да бъде подписано споразумение за газопровода.

На 16 януари, на нарочна пресконференция в Министерския съвет, Сергей Станишев каза, че договор няма да има, защото имало спорни въпроси.

Един от тях - собствеността на тръбите на българска територия и допълнителните количества газ за страната.

Явно обаче среднощни совалки на руски експерти и наши чиновници са решили, че договорът е изгоден и трябва да стане факт днес.

А само преди два дни Станишев твърдеше: „Нито едно споразумение не може да бъде подписано на всяка цена“.

Засега е ясно, че съвместното дружество "South Stream" - Южноевропейски газопровод ще минава по дъното на Черно море и през България.

"Южен поток" е руско-италиански проект за газопровод от руската станция "Береговая" до Варна.

На българска територия газопроводът ще се разклонява по 2 трасета - северно и южно.

Северното ще пренася газ до Румъния, Унгария, Словения и Австрия, а южното - до Гърция и Италия.

Стойността на съоръжението се изчислява между 8 и 10 млрд. евро.

При реализирането на "Южен поток" най-вероятно ще се следва схемата от "Северен поток" през Балтийско море.

Газопроводът ще има капацитет от 30 млрд. куб. м. газ годишно.

Веднага след като стана ясно, че сме склонили за проекта, министърът на икономиката Петър Димитров съобщи, че руската страна е предложила да поеме ангажимент да задоволи изцяло допълнителните потребности на България.

"Ние не го поискахме, предвид на това, че разчитаме и на алтернативни източници и не бихме желали да се обвързваме едностранно с такава зависимост", каза той.

Министърът подчерта, че „Южен поток“ е факт след персонални разговори с руския президент Владимир Путин.

"Българският интерес е отстоян и нямаме основание да се безпокоим от резултата, който беше постигнат", заяви още Петър Димитров.

"Путин май ще си тръгне доволен", твърди днес Франс прес, като отбелязва, че руският президент подписва цели три изгодни договора -  за главен изпълнител на АЕЦ "Белене" с "Атомстройекспорт" и парафираният вече контракт за създаване на Проектна компания за нефтопровода „Бургас-Александруполис“, а от днес и проекта за Южен поток“.

„България, която е член на НАТО и ЕС, беше смятана за най-верния съюзник на Русия по време на съветската епоха. Но що се отнася до географската близост и сегашната висока зависимост от руския петрол и газ, рискът да се превърне в пионка на Москва в голямата енергийна битка в Европа е огромен“, пише в анализа си Франс прес.

Проектът Южен поток е конкурентен на планирания проект за газопровода Набуко, който има подкрепата на ЕС и САЩ, пише във водеща новина по този въпрос и ВВС.

България получи оферта за присъединяване към него, пише още медиата. Набуко е планиран с идеята да прекарва газ от Централна Азия към Европа, за да се намали европейската зависимост от руските ресурси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

102

Nadia

преди 16 години

Ние като затворихме АЕЦ не дадохме ли задните си части на Европа. А какво ни даде ТЯ? Можем спокойно да пътуваме навсякъде, ама първо да видим дали заплатата ще ни стигне за храна и консумативи, пак за пътуването ....,ще го отложим за след 30 години. А дано да спестим до тогава! Българина никога не е бил толкова беден. Незнам,но аз се сещам как преди 20 години баба ми и дядо ми даваха по 10-20 лева всеки път като им отида на гости в китното и хубаво село. А сега не могат на правнуците си дори хубава играчка да подарят.Дали Европа или Росия няма значение, искам всеки българин да се чувства преди всичко като нормален човек, а не като гладен, болен,и беден човечец.

101

Кунчев

преди 16 години

Идва дясно управление ! Ще се ревизират всички договори ! Но руския мишок си направи реклама и актив за да влезе на бял кон в газпром !

100

Петър

преди 16 години

Всеки си има интереси включително и България. В този проект интереси имат също Гърция и Италия. Те на са глупави нали!? Проекта е еропейски(по-точни южно европейски)също.... Спрете злобата и разрушението. Всъщност умственни ***, манипулирани зомбита и платени *** е имало винаги.

fallback