В Централната избирателна комисия за местни избори /ЦИКМИ/ към момента протоколи са внесли 227 Общински избирателни комисии /ОИК/ - за кмет на община, за общински съветници и кметове на кметства, както и екземплярите от секционните протоколи, които трябва да бъдат донесени в ЦИКМИ за повторно контролно въвеждане. Това съобщи говорителят комисията Александър Александров.

В резултат на това вече има 100 процента въведени протоколи, каза Александров.

Кметовете на общини, избрани на първи тур, са 102-ма, 1662 са кметове на кметства и двама са избраните на първи тур кметове на райони - в район "Тракия" на Пловдив кандидатът на коалиция ГЕРБ-ВМРО Гиньо Матев, а в софийския район "Искър" е избран кандидатът на ГЕРБ Йордан Томов, съобщи говорителят на комисията Велислава Кръстева.

На първия тур на местните избори ДПС има избрани 30 кмета в цялата страна като самостоятелно издигната от партията кандидатура.

БСП е с 20 кмета, НДСВ - с двама, ГЕРБ - с трима.

По един са избраните кметове от БЗНС "Александър Стамболийски" и партия "Граждански съюз за нова България".

В различни коалиции са избрани 23-ма кметове и от инициативни комитети – 22-ма.

Кръстева посочи, че на предстоящия балотаж предстои да бъдат избрани 162-ма кметове на общини, 33-ма районни кметове и 1244 кметове на кметства. В 18 населени места ще се явят повече от двама кандидати, защото класираните на второ и трето място имат еднакъв брой спечелени гласове.

От ЦИКМИ съобщиха още, че за втория тур от изборите законът дава право някои от кандидатите, които отиват на балотаж, да се откажат от участие, но не за сметка на друг кандидат. Мястото на отказалия се кандидат се заема от следващия поред кандидат с най-много гласове. Ако и на втория тур има двама кандидати с равен брой гласове, се насрочва нов избор, като ЦИКМИ прави предложение за това до президента.

В случай, че някои от кандидатите за кмет почине, изборът в съответната община няма да се състои, а ще бъде избрана друга дата за избори.

За балотажа на 4 ноември ще бъдат отпечатани нови бюлетини и в тях ще присъстват имената само на тези кандидати, които ще се явят на втория тур, уточни Александров. Всички те ще запазят избирателния си номер от първия тур, уточниха от ЦИКМИ.

След обявяването на резултатите от ОИК започва предизборната кампания за втория тур, която трябва да приключи до 24.00 ч. на 2 ноември. Събота е ден за размисъл, а 4 ноември - деня за втори тур на местните избори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase