Още не е ясно дали след връщането на делото за епидемията от СПИН, българските медицински сестри в Либия ще бъдат преместени в Бенгази. Това каза министърът на външните работи Ивайло Калфин пред журналисти днес.

Нашето желание е сестрите да не се връщат в затвора в Бенгази, добави външният министър по повод очакването делото да бъде разглеждано повторно от наказателния съд в този град.

Министърът определи вчерашното посещение на френския външен министър при българските медицински сестри в затвора "Джудейда" край Триполи като знак на солидарност с българската кауза.

Ивайло Калфин изрази благодарността на българската страна към Франция, към всички страни от Европейския съюз и към САЩ за солидарността с каузата на сестрите.

Това не е първият акт на солидарност, по-скоро е първият акт и от страна на либийската страна да позволи такава среща, каза Калфин. Той подчерта, че посещението на френския външен министър е не само ясен знак на солидарност с България, но и съпричастност към трагедията в Бенгази.

Министър Калфин отговори на въпроси на журналисти след подписването на Програма за сътрудничество в областта на образованието и културата между правителствата на България и на Република Корея. В Министерството на външните работи документът беше подписан от външния министър Ивайло Калфин и от посланика на Република Корея у нас Чонг Дже-сик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase