Коалиция за България ще има 82 мандата като първа парламентарна сила, а Националналното движение Симеон Втори ще бъде с 53, става ясно от окончателните резултати от изборите, обявени късно снощи от Централната избирателна комисия. Трета парламентарна сила е Движението за права и свободи с 34 депутати, а изненадата на изборите - Коалиция Атака е с 21 места в 40-тото Народно събрание.

Трите десни формации - ОДС, ДСБ и БНС имат съответно 20, 17 и 13 депутатски места.

Коалиция за България печели най-много мандати - по пет от Враца, София област и Стара Загора. За НДСВ най-силният район е Варна, откъдето идват четири депутатски места. ДПС взима всичките пет мандата от Кърджали и четири от Разград, където изпуска само един в полза на Коалиция за България.

Атака няма такова изразено превъзходство в някои район, но пък взима по един или два мандата от общо 17 избирателни района. ОДС също печели по един-два мандата от няколко района.

Демократи за силна България провят своя удар в трите района на София, където печелят общо 11 места. Български народен съюз пък взима само по едно място от 13 избирателни района.

Разпределението на депутатски места по райони, което е направено по системата Д`Онт, предизвика недоволството на Коалиция за България, откъдето заявиха, че обмислят дали да сезират Конституционния съд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase