Над 200 хиляди социално слаби граждани ще получават здравни осигуровки за сметка на републиканския бюджет от началото на 2005 г., обяви пресцентърът на Министерството на труда и социалната политика /МТСП/. Така те отново ще могат да ползват безплатни медицински услуги.

 

Става въпрос за социално слаби граждани в трудоспособна възраст, които имат право на месечно социално подпомагане, на целева помощ за отопление или са настанени в специализирани институции за социални услуги.

 

Подпомаганите граждани няма да подават никакви допълнителни документи, осигуровките им ще се уреждат по служебен път. Данните за тях ще се подават всеки месец от дирекциите "Социално подпомагане" към Националния осигурителен институт, откъдето средствата за здравно  осигуряване ще се превеждат на Националната здравноосигурителна каса. Преди изготвянето на списъците, социалните работници ще проверяват дали социално слабите са регистрирани като безработни. Хората, които нямат регистрация в бюрото по труда, ще губят право за здравно осигуряване за съответния месец.

 

Социално слабите с право на енергийно подпомагане ще запазят здравното си осигуряване и след приключването на отоплителния сезон на 31 март 2005 г. Онези, които са получили помощ за отопление с твърдо гориво за тази зима, ще бъдат осигурени до 30 октомври 2005 г., освен ако не започнат работа, което би им  гарантирало осигуровки на друго основание. За хората, които получават целева помощ за отопление с електро- и топлоенергия, данните ще се подават ежемесечно в зависимост от това дали имат право на достъп до целевата помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase