Снимка: iStock

Докато овесените ядки някога бяха считани за здравословна закуска от почти всички заради наличието си на полезни фибри, наскоро те бяха в центъра на дебат в социалните мрежи. Основата тема бе свързана с въпроси като "Тровят ли ни овесените ядки?", "Те ли са новият Оземпик?", "Има ли разлика в овесите?" и "Безопасно ли да ядем овесени ядки всеки ден?".

Хранителни ползи от овеса
От хранителна гледна точка има какво да обичате в овесените ядки. Те са една от най-добрите храни, които можем да ядем, по няколко причини. Първо, като 100% пълнозърнеста храна, те са пълни с фибри, растителни протеини, витамини от груба В и минерали, включително желязо, калций и магнезий. Съдържат антиоксиданти, които помага да се противодейства на увреждането на свободните радикали, което ускорява болестите и стареенето.

Ползи от овеса
► Пълен с фибри, което помага за намаляването на холестерола, насърчава ситостта и подобрява храносмилането.

► Подобрява имунитета и цялостното здраве на червата.

► Източник на растителен протеин.

► Съдържа разнообразие от хранителни вещества, включително витамини от група В, желязо, калций и магнезий.

► Мощните антиоксиданти се борят с болестите и предотвратяват стареенето.

Експертът по храненето Саманта Касети казва, че разтворимите фибри в овеса помагат за понижаване на холестерола, като го предпазват от навлизане в кръвния поток. Вместо това той се улавя в стомашно-чревния тракт и след това се изхвърля. Фибрите също насърчават ситостта, което може да помогне при управлението на теглото. Това също е свързано с по-нисък риск от някои видове рак.

Цялата статия можете да прочетете в Тialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase