Снимка: Bryan Mitchell

Общ преглед

Тя е на 76. Не може да се движи, защото страда от множествена склероза и за това използва скутер. Хората често я поздравяват, че успява сама да отиде до магазина. Но те не знаят, че тази възрастна жена напуска дома си доста често. Всъщност, доста по-често дори и от младежите, с които се среща на рейв партитата, които посещава. Нейното име е Патриша Лей-Дорси, но всички я познават като Баба Техно.

През 2005 година Патриша отива на първия си електронен музикален фестивал с приятелката й Пат. Музиката е толкова силна, че двете възрастни жени едва издържат. Споглеждат се и започват да се чудят какво ще правят. Решават, че няма да си тръгнат и отиват възможно най-далеч от сцената, но изведнъж музиката завладява Патриша.

Тогава 62-годишната Патриша станала от скутера си, хванала се за него и въпреки че краката й не се движели, останалата част от тялото й танцувала. С Пат толкова се влюбили в чувството, че този фестивал далеч не бил последния в живота им. Но те не са единствените, които се забавляват – младежите прииждат един след друг при тях, поздравяват ги, правят си снимки.

"Почувствах се така, сякаш принадлежа на това място“, разказва Патриша, която и до днес продължава да обикаля по електронни фестивали, въоръжена с фотоапарат. Първоначално посещава само единия ден от тридневния фестивал, ала на третата година решава да се отдаде изцяло – присъства от сутрин до вечер и на трите фестивални дни.

Младежите и помагат да стигне най-отпред, точно до загражденията на сцената, които Патриша използва, за да стои права и да танцува. Когато обаче поискала да отиде на друга сцена, се обърнала назад и видяла стената от хора. Скутерът й нямало как да мине от там. За това старицата помолила един по-висок младеж да и помогне да пробие тълпата. Той приел на драго сърце, обърнал се и изкрещял: "Пазете се! Баба Техно иска да мине!“ и тълпата се разтворила като море. Изведнъж всички се развикали "Баба Техно! Баба Техно! Баба Техно!“ и започнали да ръкопляскат. Така Патриша се превърнала в сензацията Баба Техно.

През 2005 година, Патриша не може да направи разликата дори само между техно и хаус. Тя дори не знае какво е електронна музика.

"Когато се озовах там, сред всички тези шумни DJ-и, си казах: "Леле, това е наистина страхотна музика!“. Караше ме да танцувам, а аз обичам да танцувам“, спомня си Баба Техно.

Сега обаче тя може да разпознае всичко – от хаус, пред транс, та чак до дъбстеп и дръм енд бейс. Нарича младежите, които ходят на фестивалите свои внуци, а те от своя страна я прегръщат, целуват й и подаряват фестивалните си гривнички.

След 14 години посещение на фестивала в Детройт, Патриша най-накрая решава да обедини всички снимки, които е направила, в книга, носеща името "Аз съм Баба Техно“. В нея няма да намерите кадри на известни DJ, а такива на обикновени хора, които се забавляват, обичат и най-вече – танцуват.

"За 14 години никога не съм ставала свидетел на спор. На фестивала има толкова любов и мир. Искам да покажа колко невероятно е новото поколение. За това тази книга се казва така. "Те ме наричат Баба Техно. Тя не е за Баба Техно, а за хората, които ме наричат така”, обяснява Патриша.

"Когато младежите ме попитат как се казвам, на секундата им отговарям – Баба Техно. Те ме питат какво е истинското ми име, а аз им отговарям: "Това е истинското ми име“. Това съм аз. Това е не само комплимент, чест е за мен. Аз съм Баба Техно“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар