Общ преглед

Тежка нощ преживя полската столица Варшава, след като полицията се опита да разпръсне протестиращи, които блокираха сградата на парламента. Протестът започна вчера, като участниците в демонстрацията блокираха излизането от сградата на полския парламент, в частност на депутатите от управляващата партия "Право и справедливост", посочва ТАСС.

Протестиращи се бяха събрали на всички изходи на комплекса на парламента.

По-рано през деня в петък депутати от опозицията окупираха парламентарния подиум, протестирайки срещу намерения за ограничаване на медийния достъп до парламента, посочва Ройтерс. Часове по-късно този протест на практика се пренесе на площада пред парламента./

Полицията опита в ранните часове на днешния ден да отстрани протестиращите, като ги сграбчваше и ги издърпваше настрани, но по-късно прекрати тези си действия, след като започнаха да прииждат нови протестиращи, каза очевидец пред Ройтерс. След това органите на реда призоваха по високоговорители демонстрантите да се разпръснат, или в противен случай ще бъде използвана сила.

Парламентът беше обграден от стотици полицаи, някои от които с оръжия за стрелба с гумени куршуми. Демонстрантите скандираха, че депутатите ще останат блокирани и призоваха ръководителя на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински да излезе и да застане пред тях.

В крайна сметка лидерът на полската управляваща партия напусна парламента в ранните часове на днешния ден, след като полицията със сила отстрани протестиращите, които бяха блокирали изхода на парламента, предаде Ройтерс, като се позова на телевизионни кадри.

Качински напусна с кола, движеща се в кортеж, част от който бяха също автомобилът на премиера Беата Шидло и още няколко возила, се вижда на кадри на местната телевизия TVN24. Опозиционният депутат Йежи Мейщович каза пред медията, че полицията е използвала сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите, които са опитали да попречат на кортежа да напусне района на парламента.

Прессекретарят на варшавската полиция Мариуш Мрозек опроверга информацията, че при излизането на кортежа е бил използван сълзотворен газ. Той посочи, че е била "използвана само физическа сила" и то по отношение на хора, които са се хвърляли "пред колите, създавайки преди всичко опасност за самите себе си". Мрозек каза, че в момента няколкостотин полицаи охраняват периметъра около парламента. Той заяви, че още около полунощ протестът е бил обявен за незаконен.

Вътре в Сейма към момента са останали депутати от опозицията, които решиха да не напускат сградата и да продължат да блокират парламентарната трибуна в пленарната зала, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар