fallback

Общ преглед

Сгушен в задния ъгъл на строителна площадка за нов приют за кучета в източната част на Истанбул. Точно там се намира прясно изкопаният гроб за превратаджиите, загинали на 15 юли при неуспешния опит за преврат в Турция.

В седмицата след опита за преврат, при който загинаха 290 души, общината в Истанбул обяви, че възнамерява да създаде гробище, специално за онези, които са участвали в преврата - хората, които властта нарече предатели. Смята се, че през нощта на преврата са убити поне 24 метежници.

Властите нарекоха това гробище "Гробището на предателите". Минувачите ще ги кълнат, заяви кметът на Истанбул Кадир Топбаш. "Нека всеки минувач ги кълне и дано не намерят покой в гробовете си", заяви той.

Новото гробище идва на фона на репресиите, дошли след опита за преврат. Над 16 хиляди души бяха арестувани, 10 хиляди от които военни. Вълна на патриотизъм превзе цяла Турция, а хиляди турци поставиха националните знамена на прозорците на автомобилите или домовете си. Проправителствени митинги се провеждат из цялата страна, а и вече и в Германия.

Дирекцията по вероизповеданията в Турция издаде директива, с която се забраняват погребални молитви за онези, които се опитаха да свалят правителството. Тези обреди са предназначени за вярващи като акт на пречистване и прошка, посочват от дирекцията.

"Отказът на религиозни услуги е нарушаване на основни човешки права", посочва Андрю Гарднър от Амнести Интернешънъл.

Самото гробище стана готово за два дни. Поставена му е табелка с надпис "предатели". Засега само едно тяло е било положено там. И то според заръките - без молитви, без церемония. Смята се че то е на 34-годишният Мехмет Карабекир.

Гробището е в непосредствена близост до строящ се приют за животни. Въппреки това 57-годишният Серхар Батурай, доброволец, твърди, че предателите не трябва да са близо до животните. Останките им дори не трябва да са в Турция. "Не ги искаме", твърди природозащитникът. 

Според него превратаджиите трябва да се кремират, а пепелта им да бъде хвърлена в океана.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

1453

преди 7 години

Pomiarite laqt, kervana si varvi...İ ako shteshe da se zbadne molitvata na pomiarite, to shteshe da padat kokali ot nebeto...:-)

38

1453

преди 7 години

Ne se uchudih. Zashto li? :-)

37

1453

преди 7 години

Do 98. Samo tapite hora, kato nqmat kak da se za6titat s dve svqsni izre4eniq, predpo4itat nai lesnoto (da psuvat), za6toto akala ne im stiga. FAKT

fallback