Общ преглед

Мелиля е малък и красив автономен испански град, разположен в Северна Африка на брега на Средиземно море, точно срещу бреговете на Иберийския полуостров.

С население от едва 85 000 души, това градче има стратегическо значение, защото през него минава част от границата между Испания и Мароко.

Преди малко повече от 10 години, в опит да се намали вълната от нелегални имигранти от Мароко и съседните африкански държави, испанското правителство изгражда по границата около целия град  висока петметрова ограда с телени заграждения от двете й страни. Оградата е оборудвана с 48 камери и свръхчувствителни сензори, а специална по-ситна мрежа е поставена срещу катерачите.

През 2006 г. са завършени и последните строителни работи, след което единствените възможни начини за достъп до Мелиля по суша стават два гранични контролно-пропускателни пункта в западната и южната част на града. От другата страна е Средиземно море.

Свръхмерките обаче не спират имигрантите от Африка, жадуващи да влязат на испанска територия и така да заживеят на Стария континент.

Въоръжени с мощни нощни бинокли, на разсъмване постовите от испанската Гуардия сивил (полицията), качени на специална вишка, оглеждат внимателно мароканската територия. Отсреща, потънала в здрач, се очертава планината Гуругу, където почти всекидневно стотици мигранти от Африка дебнат за удобен момент, в който да атакуват европейската земя.

Да прескочиш сам оградата и границата просто няма как да се случи и хората много добре знаят това. Затова обикновено се оформя голяма група, която набелязва място, където оградата ще се атакува. Когато дойде удобният момент, групи, достигащи понякога и до 200-300 души, щурмуват дружно вратата на Европа.

Дали ще успеят? Някои да, други не. Всичко зависи от ловкостта и бързата реакция на испанската гранична полиция. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар