fallback

Общ преглед

Освободеният лидер на опозицията в Украйна Юлия Тимошенко вече е в Киев и бе приветствана от свои симпатизанти, предаде Reuters.

Бившият премиер на Украйна кацна малко преди 20 часа с полет от Харков и бе посрещната от дъщеря си Евгения и опозиционния лидер Арсений Яценюк.

Oще по темата

Самата Тимошенко изрази увереност, че Украйна скоро ще стане член на Европейския съюз и "това ще промени всичко", предаде ИТАР-ТАСС.

Необходимо е да бъдат наказани всички, виновни за смъртта на хора при сблъсъците в Киев, подчерта тя пред журналисти при пристигането си със самолет от Харков на международното летище на столицата "Жуляни". В противен случай "нама да сме достойни за паметта на хората, които загинаха и откриха за нас  пътя", предупреди тя.

Тимошенко се отправи към улица "Грушевски", за да отдаде почит на загиналите при сблъсъците. След това тя ще отиде на  Евромайдана, площад "Независимост" в центъра на Киев. Малко след 21,30 часа Тимошенко бе посрещната триумфално на площад "Независимост".

В инвалидна количка, Тимошенко тя бе поздравена от десетките  хиляди хора, които са се събрали на Евромайдана. През сълзи тя  първо приветства героите на Украйна - демонстрантите, включително онези, които са дали живота си.

"Героите никога не умират", извика тя и подчерта, че протестите трябва да продължат, докато постигнат всички свои цели.

"Задължени сме да направим няколко неща. Задължени сме да доведем на Майдана Янукович и цялата сган, която се е събрала около него”, заяви Тимошенко.

Тя заяви още, че ще бъде гарант за изпълнението на всички искания на протестиращите. "Аз ще бъда гарант за това да бъдат изпълнени всичките ви искания”, заяви Тимошенко.

"В никакъв случай не трябва да се допуска разделянето на страната. Не бива да се допуска Украйна да се разпадне на отделни губернии”, подчерта Тимошенко.

Символ на прозападната Оранжева революция в бившата съветска република през 2004 г., Юлия Тимошенко бе осъдена през 2010 г. на 7 години затвор за злоупотреба със служебно положение след избирането на Виктор Янукович за президент по-рано през същата  година.

Както Dnes.bg съобщи, по-рано днес освободеният лидер на опозицията в Украйна Юлия Тимошенко обяви, че възнамерява да участва на изборите за президент на Украйна, насрочени от парламента за 25 май.

Ще се кандидатирам за поста на президент”, заяви Тимошенко, преди да отлети от Харков за Киев. Тимошенко бе изведена от болницата в инвалидна количка, но с бодър вид.

Освобождаването на Юлия Тимошенко бе приветствано лично от председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. То стана възможно, след като парламентът в Киев прие промени в наказателния кодекс,
което позволи Тимошенко да излезе на свобода. Тя излежаваше седемгодишна присъда за злоупотреба със служебно положение.

Освобождаването на Юлия Тимошенко е исторически момент за Украйна и Европа, заяви от своя страна и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц. Той отдаде почит на "мирните демонстранти" и призова всички в Украйна да запазят спокойствие. Шулц изрази особено задоволство от свикването на предсрочни президентски избори на 25 май.

САЩ също приветстваха освобождаването от затвора на Тимошенко и обещаха да работят заедно с Русия, Европейския съюз и международни организации в подкрепа на една обединена и демократична Украйна.

"Ние последователно призоваваме за деескалиране на насилието, промени в конституцията, коалиционно правителство и предсрочни избори", припомни Белият дом. Според американското президентство "днешните събития ни приближават към тази цел".

Тази вечер стана ясно още, че екраинската гранична служба не е позволила на отстранените от длъжност главен прокурор на Украйна Виктор Пшонка и министър на доходите и приходите Александър Клименко да напуснат територията на страната, предаде УНИАН.

Пшонка и Клименко са се опитали да напуснат страната с чартърен полет от летището в град Донецк. Граничните власти са се опитали да ги задържат, но охраната им е оказала съпротива, след което Пшонка и Клименко са напуснали територията на летището в неизвестна посока. Бившият украински министър на вътрешните работи Виталий Захарченко също е направил неуспешен опит да напусне страната, съобщи агенцията.

По-рано през деня бе съобщено, че и украинският президент Виктор Янукович, за чието отстраняване
парламентът гласува днес, се е опитал да напусне страната с  чартърен полет от летището на източния град Донецк, но е бил спрян поради липса на документи.

"Днес от летището в град Донецк се опита да излети чартърен полет, нямащ оформени гранични документи”, съобщи помощник-председателят на украинската Държавната гранична служба Сергей Астахов. Според граничните власти на борда на самолета се е намирал отстраненият от Върховната Рада президент на Украйна Виктор Янукович.

Въпреки събитията от днес, украинското ултранационалистическо движение "Десен сектор" обяви, че ще продължи протестите, въпреки че по-рано през деня парламентът гласува за отстраняване на президента.

"Не е време за празнуване. Сега трябва да сме по-единни от  когато и да било", подчерта в писмено изявление една от групите, участващи в протестите в центъра на столицата Киев.  "Десен сектор" е крайно националистическо, антируско и антикомунистическо украинско движение. Групата разруши паметници на Ленин в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

299

Аз

преди 10 години

До до "АЗ"Във САЩ сякаш е демокрацията и свободата? Хората от цял свят искат да живеят във САЩ, а не в Русия, защото е хубав образ на САЩ, образ на свободната страна. И Русия и България са лош имидж, че не е така?

298

до 361

преди 10 години

не че да ви влизам в спора но за жалост всеизвестно е че Левски е бил пазен много небрежно, заптиетата не са имали никакъв страх да го заведат в София.

297

keepwalking

преди 10 години

До срамГлупак, покажи ми откъде е този "цитат"? Докажи ми източник най-малкото. Аман от ***! Провери от колко човека е пазен Левски, бе, комплексар и пишман историк

fallback