Общ преглед

Рускинята Юлия Липницкая, която спечели злато в отборното състезание по фигурно пързаляне, стана най-младата олимпийска шампионка в историята на зимните олимпийски игри.

В неделя вечер, в деня на победата, Юлия бе на 15 години и 249 дни, което е с шест дни по-малко от друга фигуристка - американката Тара Липински, която победи на олимпийските игри в Нагано през 1998 година.

Благодарение и на блестящата Липницкая, която победи при жените и в кратката, и във волната програма, Русия спечели първа титла в Сочи след триумф в отборната надпревара на турнира по фигурно пързаляне. Това е нова дисциплина, която дебютира в програмата на олимпийските игри.

Лично Владимир Путин поздрави първите шампиони на своята страна, а руската тенисистка Мария Шарапова не скри възхищението си от младата своя сънародничка.

"Какво безупречно и красиво представяне на Липницкая. А тя е само на 15 години", написа Шарапова в своя личен профил в социалната мрежа Туитър.

Мария Шарапова, която е родена в Сибир, но като дете шест години е живяла в Сочи, се намира на зимната олимпиада като журналист-консултант на американския телевизионен канал NBC.

Всъщност това не е първата титла за родената на 5 юни 1998 година фигуристка. Само преди месец тя стана европейска шампионка при своя дебют на голямо първенство за възрастни, а през 2012 година стана световна шампионка за девойки отново при своето първо състезание в тази възраст.

Сега цяла Русия е в очакване да види дали детето чудо от Екатеринбург ще успее да се пребори и за олимпийската титла при жените при своя дебют на най-голямото спортно събитие.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар