fallback

Общ преглед

Мъжът, убил десетки младежи от летния лагер на Норвежката работническа партия на остров Ютьоя, е стрелял час и половина, преди да се предаде на екипа от специалните полицейски части, които пристигнали 40 минути след началото на кървавата драма, заяви шефът на полицията Свайнунг Спонхайм.

Дегизираният като полицай мъж е имал две огнестрелни оръжия, каза Спонхайм на пресконференция тази вечер.

Полицията е срещнала проблеми с транспорта до острова, защото е било трудно да се намерят лодки.

Все още се разследват твърденията на някои очевидци, че на острова е имало втори стрелец, но засега това не може да се потвърди.

Бруталното нападение на Ютьоя бе предшествано от взрив на кола бомба до правителствена сграда в центъра на Осло, където бяха убити седем души.

Задържаният бил "християнин фундаменталист"

Задържаният, чието име полицията не разкрива, но медиите обявиха, че се казва Андерш Беринг Брайвик, е обвинен и за двете нападения. Той е признал само, че е стрелял с огнестрелно оръжие на острова.

„Той участва в диалог с полицаите през цялото време, но е много труден за разпитване“, призна Спонхайм.

Полицията определи 32-годишния норвежец като християнин фундаменталист с крайно десни убеждения. По информация на Ройтерс той е бивш член на популистка анти-имигрантска партия.

Коментари в сайтове, в които е влизано с името на Брайвик, критикуват европейските политики, насочени към приемане на културите на различни етнически групи.

„Кога мултикултурализмът стана идеология, създадена да разруши европейската култура, традиции, идентичност и национални държави?", се отбелязва в коментар, публикуван на 2 февруари 2010 г. на дясноориентирания сайт document.no.

Броят на жертвите може да се увеличи

Най-малко 85 души са убити при стрелбата на остров Ютьоя. Полицията обаче съобщи, че още 4-5 души са в неизвестност. Властите претърсват водата край острова с лодки и подводни камери, за да открият жертви на стрелбата или спасили се с плуване.

С потвърдените седем смъртни случая при експлозията в норвежката столица броят на жертвите достигна 92-ма души.

Полицията продължава да претърсва развалините в центъра на Осло и по думите на полицейския началник в правителствената сграда има още части от тела.

Светът осъди атаките в Норвегия

Кървавите нападения, извършени вчера в Норвегия, предизвикаха вълна от възмущение по света.

Хората в редица страни оставят цветя и палят свещи пред посолствата на Норвегия, за да почетат жертвите, а много държавни и правителствени лидери изтъкнаха важността на сътрудничеството срещу тероризма.

Oще по темата

Тези нападения напомнят на международната общност какъв е залогът на предотвратяването на терористични актове и колко необходимо е сътрудничеството в областта на разузнаването, заяви президентът на САЩ Барак Обама.

Британският премиер Дейвид Камерън предложи помощта на страната, включително на тайните служби, за откриването на убийците и предотвратяването на други невинни жертви.

Двойната атака бе осъдена също от ЕС, ООН, НАТО и от редица държави от всички континенти.

Дори Китай, който влезе в конфликт с Норвегия заради присъждането на последната Нобелова награда за мир на дисидента Лю Сяобо, се присъедини към гневното възмущение от насилието, без да споменава изрично Норвегия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

176

!!!!!!!!!!!

преди 12 години

ДНЕС БГ НАУЧЕТЕ СЕ ПОДА ПОДОБНИ НОВИНИ ДА СПИРАТЕ ВСЯКАКВИ КОМЕНТАРИ !!!!!!

175

*

преди 12 години

Не е особено приятно , но поне стана ясно , кой са качествените хора в Европа и кой са откачалките . Ние може да не сме богати ама такъв терорист не се появил в Югоисточна Европа ...

174

Анонимен

преди 12 години

Този норвежец трябва да го пуснат и да го доведат в България да се разходи из Парламента, Министерския съвет, Президентството и Факултето. Така ще очисти България от всички ***.

fallback