Снимка: БГНЕС
fallback

Не се планира увеличаване на данъците за следващата година, каза служебният министър на финансите след извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Финансовият министър каза, че внасянето на проектобюджета ще бъде забавено и той ще бъде предложен на следващия 51-ви парламент, както това ще стане и с промените в данъчните закони.

“Проект на бюджет вече е обсъден със социални партньори и с Националното сдружение на общините в България, но предстоят и консултации с партиите, които ще влязат в парламента. Надявам се параметрите на проектобюджета да бъдат одобрени, поне в по-голямата си част“, обясни Петкова.

Не предлагаме промени в ставките на основните данъчни закони - Закона за ДДС, Закона за данъците на фирмите и на данъка върху доходите на физическите лица. В проекта за бюджет е заложено връщане на ставката на ДДС от 20% върху хляба и за дейността на ресторантьорите. Годишният ефект от връщането на ставката е 400 млн. лева, допълни Петкова.

Служебният министър напомни, че правителството не може да внесе в Европейската комисия промени в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) без санкция на парламента. Тя призова за бързо разглеждане на предложенията за промени в парламента, защото сроковете за изпълнение на проектите по него стават все по-кратки.

Социалните партньори подкрепиха днес повечето промени в данъчните закони. Представителите на работодателските организации изразиха резерви относно декларирането на данни за дълготрайните материални активи и материални запаси на тримесечна база, натоварването на транспортните фирми със задължението да предават информация към агенция

"Митници", както и относно въвеждане на санкция за юридическите лица при необявяване на данъчна информация към НАП.

От КНСБ заявиха, че подкрепят промените в данъчните закони, но са против философията на данъчно-осигурителната система в България, която натоварва по-бедните хора. От синдиката обявиха, че имат предложения за промени в данъците, с които приходите в бюджета ще се увеличат с 4,7 млрд. лева за една година. Предложенията включат вдигане на ставката на корпоративния данък от 10 на 15 процента и въвеждане на данък върху финансовите трансакции. / БТА
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

да кажат

преди 1 час

и за цената на хляба, че ще стане 4 лева

18

Анонимен

преди 1 час

Урааааа!

17

Закълни се с цялото

преди 2 часа

си умущество! Не! Значи не ти вярваме!

fallback