Снимка БГНЕС, архив

Радостин Василев и неговата партия „МЕЧ“ изглежда са голямата изненада на тези парламентарни избори.

Данните на социологическите агенции не са категорични, но по всичко личи, че има реални шансове политическата сила на бившия депутат от ИТН и ПП да влезе в 51-ия парламент. Първите данни от екзит пол на Тренд показват 4% „МЕЧ“, а Галъп Интернешънъл - 4.1%.

Очакванията на социолозите са за 10 депутатски места.

Какво стои зад „МЕЧ“

Радостин Василев, бивш депутат от „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), официално представи новата си партия - „Морал, Единство, Чест“ или „МЕЧ“ точно преди 1 година - през октомври 2023 г. Формацията обяви, че цели да бъде алтернатива на настоящите партии, а Василев заяви, че „МЕЧ“ ще бъде партия, която ще „защитава гражданите и ще отстоява честта и морала в българската политика.“

Василев определи партията си като “центристки проект, пробългарски, който няма да бъде подвластен нито на посолствата, нито на посолството. Той ще е модернизиран вариант на про-Орбански проект в България, проект желан от цялото българско общество, уточни Василев.

Спрямо руско-украинската война партията призовава за незабавно спиране на военната помощ за Украйна и приемане на политика на пълен неутралитет.

„Морал, Единство, Чест“ се яви за пръв път на избори на 9 юни 2024 година, като тогава взе 63 992 гласа (2,98 процента), а за Европейски парламент партията получи 51 076 гласа (2,54 процента).

Радостин Василев е сред най-обсъжданите политически фигури в последните години в България. Той доби популярност със своята директност и атрактивни изказвания, като така съумя да привлече както поддръжници, така и критици. Неговата политическа кариера е белязана от преминаване през различни партии и коалиции, както и от серия скандали.

Скандалите и обвиненията

Най-големият политически скандал, свързан с Василев, се разрази през 2023 г., когато бе обвинен в опит за заплаха и натиск над депутати от ИТН, с цел да ги убеди да напуснат партията. Той отрече всички обвинения, като ги определи като атака срещу неговата политическа кариера.

Преди да напусне ПП-ДБ Радостин Василев разпространи запис от вътрешно партийно събрание на „Продължаваме промяната“, в което участват основни лидери на ПП, включително Кирил Петков и Асен Василев. Съдържанието на записа разкрива вътрешни разговори, свързани с управлението на коалицията, спецслужбите, както и редица коментари, тълкувани като компрометиращи.

Скандалът предизвика силни реакции както от страна на поддръжниците, така и на критиците на „Продължаваме промяната“. Мнозина се усъмниха в автентичността и мотивите на Василев за пускане на записа. Според представители на ПП записът е манипулиран и поднесен с цел да компрометира партията пред обществото, пише Dariknews.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase