Снимка БГНЕС, архив

71% от българите, участвали в проучване на "Екзакта", не вярват, че е възможно след изборите на 27 октомври страната ни да има добро и стабилно управление. 29% от интервюираните са оптимисти.

По-често допускат, че е възможно добро управление избирателите на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ. Подобен отговор изразява очаквания техните партии да участват в управлението на страната.

Силно скептични към възможността да има добро и стабилно управление на страната са избирателите на "Възраждане" (три четвърти от тях), както и привържениците на МЕЧ и на "Величие". 42% от заявяващите категорично намерение да гласуват на 27 октомври, посочват, че е възможно след изборите страната ни да има добро и стабилно управление. Болшинството от твърдо решилите да не гласуват, отхвърлят възможността у нас да има стабилно управление след изборите.

Според данните на "Екзакта", 7 партии намират място в следващия състав на парламента. За участие в 51-вото Народно събрание се борят и 3 по-малки формации, които остават под 4-процентовата бариера. Най-близо до четирите процента е ПП "МЕЧ".

ГЕРБ без съмнение ще победи в предстоящата изборна надпревара. От изследването е видно, че няма обществена група или прослойка, в която ГЕРБ да не получава първи резултат. Процентите, които тя получава според проучването, са 26,7 на сто.

Предвид оспорваната надпревара за второто място между коалицията ПП-ДБ и "Възраждане", данните от изследването показват, че "Възраждане" имат по-голяма подкрепа от ПП-ДБ сред мъжете и сред най-възрастните избиратели, а ПП-ДБ имат по-добри позиции от "Възраждане" сред младите и образовани българи, както и сред живеещите в по-големите населени места – столица и градове-областни центрове. Гласовете за ПП - ДБ са 14,6 на сто, а за "Възраждане" - 14,3%.

Трудно е да се прогнозира как ще приключи в изборния ден надпреварата между АПС (8,1%) и ДПС-"Ново начало" (7,3%), коментират социолозите. В хода на кампанията, "ДПС-Ново начало" е успяла да стопи част от преднината на АПС на Ахмед Доган.

Още по темата

"БСП - Обединена левица" (7,5%) се явява във формат, който цели да обедини левите избиратели. Предстои да установим как ще бъде приета тази формация и ще успее ли да привлече периферен вот, коментират от "Екзакта".

ПП МЕЧ, "Синя България" и ПП "Величие" имат електорални дялове, които ги поставят непосредствено след формациите, които с висока вероятност попадат в следващия парламент. ПП "МЕЧ" и "Синя България" имат по-твърди електорални ядра, отколкото ПП "Величие".

Протестният вот най-силно се олицетворява от негласуващите българи, чийто дял расте. Няма партиен електорат, който през последните години да не попълва периодично /макар и в различна степен/ "армията" на негласуващите у нас, коментират социолозите.

В същото време намаляват хората, които отиват до урните, за да гласуват с опцията "Не подкрепям никого".

Националното изследване на "Екзакта Рисърч Груп" е проведено в периода от 19 до 22 октомври 2024 г. Интервюирани са 1050 пълнолетни българи в 71 населени места на страната. Работено е със стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално-демографски признаци. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано интервю “лице-в-лице”. Максимално допустимата грешка при 50%-те относителни дялове е +/- 3%. Изследването е реализирано със средства на "Екзакта Рисърч Груп" като част от изследователската програма на агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase