fallback

Около 380 000 българи имат диабет тип 2, но не знаят. Това са половината от хората, страдащи от хроничното заболяване, показват данни от скрининг, проведен през 2024 г. от Българското дружество по ендокринология.

"Пропускаме да се погрижим лично за собственото си здраве. Всяка година си караме колата на годишен преглед, за да бъде здрава, а ние ходим ли на годишния си преглед, който да бъде задълбочен? Една кръвна захар сутрин няма да ни даде диагнозата винаги. Ние искаме да хванем всички, които тръгват по пътя на развитието на диабета, още в ранните му фази. Тогава ние ще бъдем полезни", каза председателят на Българското дружество по ендокринология проф. д-р Анна-Мария Борисова в "България сутрин".

"26% от младите хора са със затлъстяване, 36% са с преддиабет, 4% са с диабет - 20-29-годишните, това са най-младите. Когато се прави изследване на заболеваемостта от диабет, се има предвид възрастовата група 20-79 години. Това е утвърдено в цял свят", уточни гостът.

Пред Bulgaria ON AIR проф. Борисова изтъкна, че сме настигнали американците по честота на диабет.

"В САЩ данните от 2021 г. показват, че 16,2% от населението 20-79 години има захарен диабет. При нас процентът е 16,5%. Американците показват, че има 4,4% в младата група - 20-40 години. Нашето е 4,1%. Ние копираме това, което е в Америка, стигнахме американците", анализира тя.

"Фамилността е подчертана при това заболяване. Ако един човек има първа степен роднина - назад родителите, напред децата, настрани са братята и сестрите, той трябва по-рано, официално се казва след 45 години, но бих казала и по-рано, трябва да се следи. Ние искаме да сложим рано диагноза. От 15 години даваме собствени национални данни за световния диабетен атлас", подчерта проф. Борисова.

Тя обобщи, че увеличението на заболеваемостта от диабет в света за последните 18 години е над 200%.

"Качва се теглото - качва се преддиабетът, качва се хипертонията. Това са рискови фактори. Фамилността и напредването на възрастта са неизменчиви фактори. Затлъстяването е голям проблем, той е в целия свят. Захарен диабет има по-често при жените с поликистоза на яйчниците. Храненето е от изключителна важност, както и физическата натовареност. Трябва да се подбира продуктът. Изхвърлете храните "боклуци". Научете децата си да не ядат чипсове. Важно е как готвите, колко си сипвате в чинията, колко бързо ще ядете. Един час след трите хранения да няма сядане и лягане", посъветва проф. Борисова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Имаше една теза

преди 2 часа

по времето на ковида, че който се разболеел от ковид, му се отключвал диабет. А друга теза пък твърдеше, че ваксинацията предизвиквала проблеми с репродуктивните органи. СлучаЕност?!

1

ВГЗ

преди 5 часа

А на Пеевски как са яйчниците ?

fallback