Снимка: Изпълнителна агенция "Медицински надзор"

Трима души получиха шанс за втори живот, след като близките на 43-годишен мъж взеха благородното решение да дарят неговите органи.

Донорската ситуация бе реализирана от екип на УМБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович" АД - Стара Загора, с кординатор д-р Георги Арабаджиев. Донорът е мъж на 43 години от Стара Загора, изпаднал в мозъчна смърт вследствие на мозъчна травма от битов инцидент.

В резултат на даряването на органите му 40-годишна жена получава шанс за живот, след като екип на Военномедицинска академия, ръководен от проф. Ивелин Такоров извършва поредната успешна чернодробна трансплантация.

В УМБАЛ „Александровска“, два медицински екипа от Клиниката по урология, с ръководители проф. д-р Маринчо Георгиев и проф. д-р Красимир Янев трансплантираха бъбреци на двама мъже на 35 и 39 години. По медицински причини други органи не са трансплантирани.

По информация на лечебните заведения пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение в реанимациите.

Министерството на здравеопазването  и Изпълнителна агенция "Медицински надзор" поднасят искрени съболезнования към близките на мъжа и изразяват благодарност и уважение за взетото в тежък за тях момент благородно решение да спасят човешки животи.

От министерството изказват благодарност и на екипите на лечебните заведения, благодарение на които трансплантациите стават възможни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase