Снимка: БГНЕС
fallback

Отпуснатите от банките жилищни кредити нараснаха с рекордните 25,9% за година и към края на септември достигат 23,6 млрд. лв., показват данни на БНБ. В рамките на година ипотечните заеми за покупки на къщи и апартаменти са нараснали с 4,855 млрд. лв. Това се дължи на желанието на хората да живеят в по-хубав и по-просторен дом, както и да вложат парите си в недвижима собственост. Много хора, които искат да инвестират в имот, но нямат достатъчно налични пари, взимат и банков кредит, за да осигурят необходимата сума за покупка.

Потребителските кредити за домакинствата за година нарастват с 15 на сто, показват данните на Централната банка, цитирани от "Труд".

Общият размер на отпуснатите потребителски заеми се увеличава с 2,474 млрд. лв. за година и към края на септември достига 18,97 млрд. лв. Голяма част от тези заеми са за ремонти в дома или за покупка на домакински уреди и обзавеждане. Оказва се, че желанието на хората да повишат стандарта си на живот, като подобрят условията в дома си или направо купят нов апартамент или къща, е основният двигател на кредитирането в страната.

От 1 октомври влязоха в сила ограничения на БНБ при отпускане на жилищни кредити на домакинствата. Размерът на отпусканите заеми за покупка на къщи и апартаменти вече трябва да бъде до 85% от стойността на обезпечението (в най-честия случай това е цената на купувания имот). Съотношението между вноските по кредита и месечния доход на кредитополучателя не трябва да надвишава 50%.

Освен това срокът на договора за кредит не трябва да надвишава 30 години. Целта на тези промени е да бъде ограничен рискът, при който банките отпускат ипотечни кредити. Но промените едва ли ще окажат съществено влияние върху кредитирането. Ефектът от мерките на БНБ ще може да бъде видян след месец, когато бъдат публикувани данни за отпуснатите кредити през месец октомври.

Домакинствата взимат повече заеми от бизнеса, показват данните на БНБ. За година общият размер на кредитите за домакинствата е нараснал с над 20 на сто, или с 7,467 млрд. лв., а заемите за бизнеса се увеличават с 8,2%, или с малко над 3,5 млрд. лв.

Домакинствата трупат и по-големи спестявания в банките от бизнеса. В рамките на година общият размер на депозити на домакинствата нараства с 8,68 млрд. лв. и вече надминава 85 млрд. лв. Данните на БНБ показват, че най-голям ръст има при влоговете на граждани с големи суми в тях, докато хора с малки по размер депозити са принудени да теглят пари и да закриват влогове, за да закърпят семейния бюджет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

11

преди 1 минута

Ще видим новите кредитни милионери. Този път банките ще се сдобият с цели квартали май.

27

Ха ха!!!

преди 1 час

Абсолютно безумие. Нали уж БНБ затегна мерките преди 2-3 месеца? И въпреки това като бях в банката преди месец да си свърша работа, на гишето докато жената ме обслужваше, гледах брошура за жилищен кредит. Жената приключи и каза готово, като ме видя на къде гледам, ми вика "нещо друго желаете ли"... Сивите пари не са само в торби и чували. Има много сиви бизнеси с пари в банките и банките буквално се чудят на кого и как да дадат пари.

26

Пример

преди 1 час

Отивам вчера по работа в студентски град и спрях в нищото на 7-800 м от мястото, където трябва да ида. По пътя няма тротоар, само кал, строежи, разбити улици. Една майка с количка едва се придвижваше с детето. Кофи препълнени с ***, пълна мизерия. И за това се теглят хиляди евра заеми. Минах покрай три строежа и се зачудих какво ли ще стане като ги завършат. А това улици, градини, зелени площи - майната им. Но явно има много луди, на които това им е лукс и си го плащат...

fallback