Снимка: Bulgaria ON AIR

Да остане ли нулевата ставка на ДДС за брашното и хляба и догодина в новия бюджет?

"Има предпоставки да се запази, тъй като 3 години, откакто беше приета тази ставка, пазарът на хляба и хлебните изделия е доста по-стабилен. Сивата икономика почти изчезна от нашия бранш. Потребителите получават нашите продукти на добра цена. Най-важното нещо е стабилността в бранша. Другото важно нещо е, че малките и средни предприятия излязоха на светло, работят си вече нормално", каза председателят на Сдружението на хлебопроизводителите Димитър Людиев за "България сутрин".

Той поясни, че ако от следващата година бъде сложена по-висока ДДС ставка, това означава и по-скъп хляб.

"Когато беше приета нулевата ставка, всички коректни производители си намалиха цените с 20%. Сега, ако бъде приета ставка с 20% - цената ще скочи точно с толкова. В ЕС почти всички държави имат или по-ниска, или нулева ставка", допълни Людиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гостът апелира потребителите да са внимателни и да четат етикетите.

"Украинска пшеница мисля, че няма, тъй като България е достатъчно голям производител на пшеница. ДДС ставката е най-голямото перо, което оказва влияние върху цената на хляба и на пазара. Всички други аномалии в енергетиката и каквото и да е друго, не оказват такова сътресение. Хората трябва да са спокойни. Почти всички ползваме една и съща пшеница, оттук нататък технологиите на производство са различни", коментира Людиев.

Според него максималната надценка от 15%, която слагат хранителните магазини, работи малко.

"Много трудно се осъществява този контрол. Всяка една фирма си има разходи. Ние работим от 5 до 7% печалба, няма как ние да поемем допълнителен разход, който ни бъде възложен", подчерта председателят на Сдружението на хлебопроизводителите.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase