fallback

Новият размер на минималната работна заплата за догодина от 1077 лв. се очаква да бъде одобрен от правителството с постановление днес.

Заложеният ръст спрямо тазгодишния размер на минималното възнаграждение е 144 лева и е определен  по формулата, разписана в Кодекса на труда.

В процентно изражение нарастването на минималната заплата от първи януари догодина ще бъде с 15.4 на сто спрямо размера през тази. Той е изчислен по формулата, в която е разписано, че минималното възнаграждение е  50 на сто от средната брутна заплата за 12 месеца, в които влизат последните две тримесечия на миналата година и първите две за настоящата.  

Около  500 хиляди са заетите, които получават в момента минималното възнаграждение, посочват от правителството. Категорични са, че със залагания ръст ще се защитят работниците с най-нисък доход, ще се повиши тяхното жизнено равнище, ще се избегне рискът  от изпадане в бедност, ще се намалят неравенствата, ще се стимулира вътрешното потребление, съобщава БНР.

При обсъждането в Националния тристранен съвет бизнес и синдикати не постигнаха съгласие по предложението на държавата за новата минимална заплата . Работодателите смятат ръста за прекомерен и прогнозират, че той няма да е по силите на всички бизнеси, след като се увеличи и минималният осигурителен доход, като може да се окаже че половината от работниците ще са на минималното възнаграждение.

От своя страна, профсъюзите дори настояха за по-висок размер от предложения от правителството.
Също днес министрите  ще отпуснат допълнително средства по тазгодишните бюджети на 5 от министерствата -  МВР,  правосъдното, на иновациите и растежа,  на здравеопазването и на икономиката и индустрията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

51

Анонимен

преди 33 минути

Всъщност това се прави, за да се пълни бюджета на НОИ. Сега всички, щат не щат ще плащат осигуровки на новото МРЗ. :-) Едни 30-40 лв. повече платени осигуровки на месец от всеки от тези 500 000 човека.

50

Разширител

преди 1 час

Едни окрадоха милиони и дори милиарди а други това което са си изработили дори неискат да им го платят.Е каква държава е това!Държава ли е изобщо!

49

Раи4о Кравтта

преди 1 час

Ромъния си изтрепа комунистите и сега е недостижима за българия.Време е да си изтрепете и тие комунистите.Да пуснат кръв.

fallback