Новият размер на минималната работна заплата за догодина от 1077 лв. се очаква да бъде одобрен от правителството с постановление днес.

Заложеният ръст спрямо тазгодишния размер на минималното възнаграждение е 144 лева и е определен  по формулата, разписана в Кодекса на труда.

В процентно изражение нарастването на минималната заплата от първи януари догодина ще бъде с 15.4 на сто спрямо размера през тази. Той е изчислен по формулата, в която е разписано, че минималното възнаграждение е  50 на сто от средната брутна заплата за 12 месеца, в които влизат последните две тримесечия на миналата година и първите две за настоящата.  

Около  500 хиляди са заетите, които получават в момента минималното възнаграждение, посочват от правителството. Категорични са, че със залагания ръст ще се защитят работниците с най-нисък доход, ще се повиши тяхното жизнено равнище, ще се избегне рискът  от изпадане в бедност, ще се намалят неравенствата, ще се стимулира вътрешното потребление, съобщава БНР.

При обсъждането в Националния тристранен съвет бизнес и синдикати не постигнаха съгласие по предложението на държавата за новата минимална заплата . Работодателите смятат ръста за прекомерен и прогнозират, че той няма да е по силите на всички бизнеси, след като се увеличи и минималният осигурителен доход, като може да се окаже че половината от работниците ще са на минималното възнаграждение.

От своя страна, профсъюзите дори настояха за по-висок размер от предложения от правителството.
Също днес министрите  ще отпуснат допълнително средства по тазгодишните бюджети на 5 от министерствата -  МВР,  правосъдното, на иновациите и растежа,  на здравеопазването и на икономиката и индустрията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase