Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Контрацептив за кучета, разработен от чилийски учени и патентован в чужбина, започва да се прилага в Чили, предаде АФП. Средството за предпазване от забременяване е под формата на инжекция.

„Това е първата по рода си ваксина за кучета в света“, казва пред АФП Леонардо Саенс от Факултета по ветеринарни науки на Чилийския университет, който стои зад проекта. Изследователят и екипът му работят от 2009 г. по „ваксината“, която започва да се разпространява в Чили през октомври. Серумът съдържа имунологичен продукт, който стимулира антитела и блокира производството на полови хормони за една година както при мъжките, така и при женските.

Имунокастрационната ваксина Egalitte е патентована в 40 държави, включително САЩ, Аржентина, Бразилия и Европейския съюз. Тя представлява иновативно алтернативно решение за временна кастрация.

Този вид своеобразна „имунологична кастрация“ не само предотвратява размножаването, но и потиска „сексуалното поведение“ на кучетата, свързано с производството на хормони, обяснява Саенс.

Ваксината представлява алтернатива на хирургическата кастрация или стерилизация, които са необратими и рисковани процедури.

„Преди да бъдат ваксинирани, кучетата трябва да бъдат подложени на клинични прегледи. Бременните кучки и кучетата с имунодефицит не могат да бъдат ваксинирани“, каза Ернан Агилера от Ngen Lab, която произвежда и разпространява ваксината за кастриране.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

бл

преди 2 часа

Хм.. а колко струва? Сигурен съм че с антифриз ще излезне по-евтино.

4

АзъКанъАзъ7112136860

преди 4 часа

На чилийските ч..и. ф..у..т..и.. сефаради скоро ще им отрежем сефарадишките. Да живеят Кучетата! Смерт за евреите!

3

Айшету

преди 4 часа

Аз пък пия секи ден по един презеватиф с чаша вода, излиза като сиджук.....

fallback