Снимка: БГНЕС

Имаме демографски проблем – имаме висока смъртност, висока преждевременна смъртност - за 2023 г. всеки пети е починал на възраст до 65 години. Това говори за лоша превенция, достъп до здравеопазване, ниска здравна култура. Раждаемостта ни е по-ниска, а и миграцията също е компонент, който оказва влияние, по този показател сме малко над средното за ЕС. Това заяви за БНР Магдалена Костова - директор на дирекция "Демографска и социална статистика" в НСИ.

"Тук вече идва ролята на хората, които правят политики. Статистиката сочи, че през 2023 г. три пъти повече българи са се завърнали у нас от заминалите да работят и живеят в чужбина. Ако вземем само българските граждани за 2023 г., имаме 18 000 лица, които са се завърнали и близо 12 000 са я напуснали. Останалите лица са с чуждо гражданство, избрали България да пребивават. Като цяло, най-много завърнали се български граждани имаше през 2021 г. и го свързваме с Covid пандемията. НСИ не провеждаме специални изследвания за причините за движението на населението", обясни Костова.

"България я напускат хора на възраст между 24 и 49 години, около 65% от този поток е тази възрастова група. При завръщащите се няма изразена тенденция, равномерно са разпределени всички възрастови групи. Най-предпочитаните дестинации са Германия, Великобритания, Нидерландия, Франция, Испания, Белгия за 2023 г.  – търсят по-добри условия на живот, заплащане, образование. В браковете и разводите също не се забелязва тенденция, през 2023 г. има намаление при браковете, при разводите борят е 9000."

"Там има по-висока смъртност, отколкото за страната, ниска раждаемост, високи дялове на възрастното население. Във Видин е над 35% над 65 години и това води до териториален дисбаланс. Имаме области, които обезлюдяват от тези негативни демографски тенденции. Като цяло, през 60-те години движението на хората е било от селата към градовете, сега този източник се изчерпва и е от по-малките градове към по-големите. Най-привлекателни са София, Пловдив, Варна и Бургас. В София потокът е най-голям от областите около столицата – Благоевград, Кюстендил и София област", коментира Магдалена Костова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase