Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Цените на къщите в София бележат все по-голям ръст, а данни на компания за недвижими имоти показва, че наличност има само в определени квартали.

Най-високите цени на къщите са в квартал "Лозенец" - средно 4053 евро за кв.м. Традиционно високи са цените и в останалите квартали в централната част на столицата: "Изгрев" - 3350 евро за кв.м, Център - 2847 евро за кв.м, "Изток" - 2776 евро за кв.м. Цените на къщите са средно над 2000 евро за квадрат и в квартали като "Витоша" - 2806 евро за кв.м, и "Малинова долина" - 2332 евро за кв.м.

Но конкретната цена на всеки имот зависи освен от квартала и от състоянието му. Важно е дали на къщата скоро е правен основен ремонт, дали е освежена отвън.

Повечето къщи в столицата са на доста години и затова от голямо значение за цената е как са поддържани и още колко пари трябва да бъдат вложени, за да предложат съвременни удобства на обитателите. Важно е и дали къщата има собствен двор или поне място за паркиране, съобщава "Труд".

Цените на къщите в по-крайните квартали са по-ниски и варират средно между 1000 и 2000 евро за кв.м. Но и тук цените се в много широк диапазон в зависимост от това дали са ново строителство или се нуждаят от ремонт. Цената на нова къща със съвременни удобства в крайните квартали може да е по-висока от къща в централните райони, която от години не е обитавана и се нуждае от основен ремонт.

Въпреки че има голям интерес към къщите, най-много сделки има с двустайни и тристайни апартаменти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase