Снимка: БГНЕС
fallback

С над 25% може да поскъпнат хлябът и брашното, ако политиците решат да не запазят нулевата ставка върху тях. Това прогнозират браншовици, ако в Бюджет 2025 не бъде заложено нулевото ДДС върху насъщния да остане, каквато е практиката в много страни.

“Разни добре платени експерти вече заговориха за подобна хипотеза. Връщане на 20% ДДС върху хляба и брашното, плюс допълнително покачване на цената, в зависимост от търговката надценка, която варира по тяхно усмотрение. Така накрая би се формирала една висока цена“, заяви пред Мариана Кукушева, председател на  Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите пред “Труд”.

Кукушева допълни, че е важно хората да знаят, че темата за цената е политическа, а колко ще струва един хляб зависи от политическите формации, за които ще гласуваме в неделя - те ще определят съдбата му.

“Хлябът единствен задържа цената си с месеци, именно заради нулевата ставка. Благодарение на нея браншът излезе от сивия сектор и запази сравнителна устойчивост. При връщане на 20% ДДС от 1 януари брашното и хлябът ще поскъпват неконтролируемо“, предупреди Кукушева.

Тя отказа да прогнозира до каква цена може да достигне един хляб след връщане на ставката.

От браншовия съюз успокоиха, че криза с пшеницата у нас не се задава и няма да има. Твърде горещото лято и сушата са предпоставка за добро изпичане на пшеницата и високи протеинови качества.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 1 час

Аз наблягам основно на хляба, иначе не мога да се наям

28

Анонимен

преди 1 час

Има надежда да поскъпне с 25 процента, казват браншовите организации.

27

Снощи ми се

преди 3 часа

Наложи да мина към 21ч.през един магазин на Кауфланд.Имаше цяла касета с намален хляб,отделно по рафтовете почти всички видове хляб бяха с 15--20% намаление .

fallback