Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Ново проучване установи пореден значителен спад в усещането за сигурност сред гражданите в България в сравнение с предишни години. Това отново поставя въпроси за бъдещите политики в областта на вътрешната сигурност. И още данни – за две години доверието в МВР е спаднало с над 15%.

"Става въпрос за променена среда за сигурност, променен контекст. При предишното ни изследване имахме само една външна заплаха, а в момента имаме две, които много силно се усещат. Вторият много важен елемент за тази промяна е увеличеното политическа употреба и злоупотреба с МВР. Допреди 2 години ние имахме коренно различна публична комуникация по отношение на МВР", коментира Радостина Якимова от фондация "Общество и сигурност" в студиото на предаването "Директно".

Тя отбеляза, че служебните правителства не са в състояние да предприемат дългосрочни мерки, което допринася за негативната промяна в общественото възприятие.

Проучването показва, че пенсионерите и хората, живеещи в малки населени места, се чувстват най-несигурни. Те често са жертви на битова престъпност и страдат от липса на адекватна защита. Якимова поясни, че информацията за престъпленията в техните райони бързо се разпространява, което засилва страховете им.

Също така, голям процент от участниците в проучването свързват сигурността с ефективното разкриване на престъпления. Обаче, над 70% от хората не вярват, че полицията ще разкрие престъпленията, на които те са жертви. Якимова подчерта, че много хора се опасяват, че дори ако извършителят бъде заловен, наказанието няма да бъде адекватно.

Гледайте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

до 53

преди 3 минути

Да съгласен съм донякъде с коментара ви но не на 100% тъй като и аз съм живял дълги години в САЩ и имам впечатления от пръв поглед. Взимат книжки още на 16 години, бирата им е 7-8% , но там някак си живота е по сигурен. Престрелки има само в кварталите тип Столипиново. Полицията в САЩ идва на повикване за 1-2 минути.

53

Глупости

преди 33 минути

България е една от най-спокойните и сигурни страни поне за сега в света, така че не говорете глупости. Връщам се от командировка в САЩ , обиколила съм половината свят и категорично го твърдя. Нямате и представа че децата в чужбина даже не излизат от къщата си без възрастен с тях, и камери има буквално на всеки 10 метра .

52

Анонимен

преди 33 минути

Трябва това безполезно МВР да се разпусне и 60000 лапачи на държавни (наши) пари да отиват на борсата. По селата МВР се появява само по формата на КАТ да глоби някой че не си е пуснал лятото фаровете, иначе ги няма никакви и хората си плащат на частна охрана . Ненужно министерство-***. Закривай и толкова и всеки с оръжие, като дивия запад!

fallback