Снимка: БГНЕС
fallback

Инициирал съм проверки на абсолютно всички театри, за да разберем дали има схеми и на други места. Това каза служебният министър на културата Найден Тодоров в предаването "На фокус" по NOVA. Коментарът му е по повод информация за финансови злоупотреби с публични средства в Театрално-музикален и филхармоничен център в Разград и Родопски драматичен театър – Смолян.

Тодоров каза още, че тази проверка ще успокои хората, които работят честно в театрите. "Не може всеки, който работи в театър, да бъде набеден, че е измамник, само защото работи там", каза служебният министър.

Той посочи, че "тази схема не е нова". Тодоров обясни, че Министерството на културата няма как да види подробности от това, което се случва, защото бюджетните институции са независими и от юридическа, и финансова гледна точка. Директорите на театрите оперират абсолютно независимо за своите бюджети с щатните разписания и прочие, обясни Тодоров.

"Ние в министерството виждаме заявени суми и параграфите, по които са заявени, но никакви други подробности. Този, който е извършвал схемата, е бил достатъчно интелигентен, за да управлява тези суми в по малки части. При нас не е искана сума от 1 милион лв., при нас е искана на няколко пъти, през няколко дни много по малки суми, които не будят подозрение", обясни служебният министър. Едва, когато направихме към края на месеца справка и то не само за Разградския театър, установихме, че се случват такива неща, добави още Тодоров.

Официалната информация, с която разполагаме, е същата, с която разполагат и медиите, каза служебният министър. На въпрос възможно ли е хора от Министерството на културата да са замесени в тази схема, служебният министър отговори, че не вярва да е така. "Бих желал да кажа не, но това не е отговор, който се дава с желание, поради което съм повикал Главния инспекторат на Министерския съвет да направи пълна проверка в Министерство на културата и тогава ще имаме този отговор на този въпрос", обясни Тодоров.

Служебният министър на културата изрази надежда, че това е началото на оздравителен процес на цялата културна система на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Пловдив

преди 45 минути

Драмата вижте там има един мистър пропър много голям гангстер тарикат около него всички реват за пари .

11

Лъжеш!

преди 1 час

Найдене, тази схема е вървяла години наред в плевенския театър, където Василев, сегашният директор на Народния театър, е прибирал милиони! Вие, Найдене, с предшественика ти Кръстю отлично сте знаели всичко, ама сте си мълчали, нали? А сега лъжеш като дърт ***! Още утро чудовището, което уволни Сашо Морфов да бъде уволнено, още утре, Найдене! А нещастни артисти просто са били употребени от мерзавци като Найден и Кръстю - все ГЕРБерастки лакеи на Боко Тиквата!

10

Сата НАТО

преди 1 час

Ама и на "Народно събрание" ли?

fallback