Снимка: МИ
fallback

Бившата база на "Булгартабак" - Благоевград, която вече е собственост на държавата, може да се превърне в модерен индустриален парк, чието предимство е съществуващата инфраструктура и доброто състояние на сградите.  Към терена вече има инвеститорски интерес, заявиха на  брифинг министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов и кметът на Благоевград Методи Байкушев.

На работна среща в общината министър Карадимов, представители на Българската банка за развитие, областният управител Георги Динев и кметът на Благоевград Методи Байкушев са обсъдили съвместните действия между държавата и местната власт за намиране на най- доброто решение  за бившата цигарена фабрика. Преди месец Българската банка за развитие погаси необслужения кредит от фирмата, чийто собственик е регистриран в Дубай, ОАЕ, в размер на 75 милиона лева и така държавата си върна собствеността върху терена и сградите, съобщи БНР.

Днес министър Карадимов е посетил и самото място, като изрази задоволство, че цялата инфраструктура там е в добро състояние:

"Затова синхронът между Общината, висшия мениджмънт на банката и министерството е ключов от гледна точка на постигането на резултата. Съоръженията са уникални. Днес наистина минахме, видяхме ги. Всъщност това е един практически изграден индустриален парк. Той е готов с цялата му инфраструктура, с изключително сериозните сгради, с административните сгради".

Между държавата и общината е постигнато съгласие за координирани действия в намирането  на баланс между  финансовите, икономически и социални параметри при преговорите с потенциални инвеститори в района на бившата тютюнева  компания, каза кметът на Благоевград Методи Байкушев и потвърди конкретен инвеститорски интерес:

"Има един страхотен актив. Той е готов и може да се ползва веднага за откриване на работни места и за производство, но ще търсим най-доброто за държавата, за община, за региона. В момента имаме конкретни инвестиционни намерения, които са заявени. Нямаме все още съгласие от тях да кажем имената, но инвеститорите са два от Германия и един от Швеция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Сата НАТО

преди 1 час

Земята и сградите не струват 75 млн лв. Откраднали са към 50 млн лв с тая врътка.

15

Анонимен

преди 2 часа

Къде индустриален парк бе мисuPku ха ха ха

14

СТРАНДЖАТА

преди 2 часа

ИНДУСТРИАЛНИ ПАРКОВЕ ИМА, ИНДУСТРИЯ НЕМА. ЩО Е ТО.

fallback