Снимка БГНЕС, архив
fallback

След двата евакуационни полета, които бяха осъществени в рамките на по-малко от 48 часа, в Бейрут и в Ливан имаме около 25 български граждани и членове на техните семейства, които са заявили готовност да се евакуират. Това съобщи зам.-министърът на външните работи Елена Шекерлетова на брифинг в Министерския съвет, пише БТА.

За тяхната евакуация се търсят и разглеждат различни варианти, включително с държави-партньори и съюзници, посочи Шекерлетова. Тя увери, че външно министерство следи непрекъснато развитието на ситуацията в Близкия Изток. След последните събития нашите посолства в региона, включително в Бейрут, Тел Авив и Техеран продължават да работат с пълна функционалност, информира зам.-министърът.

Ние сме в непрекъсната връзка с тях, допълни тя.

"Нямаме информация за пострадали български граждани или за такива, които се намират в безизходно положение", съобщи Елена Шекерлетова.

Иран снощи изстреля десетки ракети по Израел в отговор на убийството на лидерите на ливанската групировка "Хизбула" и палестинската "Хамас", което е втората подобна атака за последните шест месеца, съобщи Франс прес.

С полет от Ливан вчера се прибраха 80 наши сънародници, ден преди това бяха евакуирани 89 българи.

Служебният министър-председател Димитър Главчев свиква днес в 17:00 ч. Съвета по сигурността във връзка с ескалацията на напрежението в Близкия изток.

В петък държавният глава  Румен Радев свиква от 10:00 часа в президентската институция извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 2 часа

Северно македонци с бг паспорти няма ли да приберем от някъде. Каква е тази дискриминация? За едни може за други не. Даже ако трябва да се наемат самолети според нуждите. Няма проблем народа плаща!

25

mery

преди 2 часа

Само българите живеещи, работещи и плащащи данъци в България няма кой да им помогне и спаси! Много бързо се задействат за притежаващите български паспорти чужденци!

24

Анонимен

преди 2 часа

Като по ковида - сума ти пари се платиха да прибират гастарбайтерите дето рязко се сетиха че искат да се прибират на аванта. Помним какви циркове бяха. Сума ти народ дето се занимава с тънки занаяти из Европа се прибра набързо без да се охарчва за пътни. Отишъл си там оправяш се сам. Онези момчета дето седят пленени вече 6мес до кога ще чакат не знам да договорят освобождаването им. За тям разхода си струва. И после да го плати компанията рабодотел.

fallback