Снимка: БГНЕС
fallback

Мариците ще фалират до 2026 г., защото нямат право на държавна субсидия и никой няма да купува ток по 500 лв. от въглища. А ПАВЕЦ Чаира ще заработи най-рано след 2 години в пълния си капацитет, но от "Тошиба" трябва да изградят изцяло единият блок, който е бастисан. Това заяви за БНР енергийният експерт Иван Хиновски.

"Въпреки забавяното с 10 години пускане на терминала, той силно ще промени газовия пазар, защото България получава още един крак на независимост.Досега импортите на газ минаваха през чужди терминали, вече имаме собственост. Газовата независимост на България нараства с дела, който имаме в този терминал. Това ще промени цената, защото течния газ в миксовете в Европа и света започва да получава все по-голям дял, внос през терминали. Тръбният газ, които приемахме като евтин, се измества на по-заден план заради изключването на Русия от газовата политика на Европа. Но тя поддържа дял през Румъния и Австрия", коментира Иван Хиновски.

"В момента енергийната ни система е в тежко положение и взимаме ток от Румъния и Гърция, за компенсиране на фотоволтаиците след 17 часа и няма енергия, която да балансира вечерния връх. "Марица Изток" ще фалира до 2 години, защото няма пазарно позициониране. Коя фирма ще купува ток за 500 лв. от въглищна фирма?", добави Хиновски.

Според Хиновски ПАВЕЦ Чаира има голямо значение за енергийната ни система, защото ще покрие вечерния връх, "а сега няма от какво да се покрие и имаме огромен дефицит".

"ПАВЕЦ-ът цял ден ползваше ток по лев и помпа, и когато имаме нужда от 600 мегавата ги връща обратно", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Toni Ivanov

преди 36 минути

"Убийството" на "Мариците" не само ще остави много семейства без препитание,но ще бъде натоварена много социалната система. Мариците дават много отчисления на държавния бюджет,които се използват за пенсии и заплати на всички,които са на заплати от държавния бюджет администрация,военни,полицаи,пожарникари и други.

29

Главен енергетик

преди 1 час

Зелената глупост е метод за прибиране на парите на овцете. Въглеродния данък е абсолютен рекет към глупавите държави. България няма нюкове и за това всеки се опитва да се *** с България , обаче не им се получава сметката. И за това се пукат от злоба.

28

американеца

преди 1 час

наште продажни папуаси години наред по натиск и отвън закриват важни енергийни пътища да сме независими ,-хъбът вместо в БГ отиде в Турция ,санкции отделно ни затриха ,атомните блокове един по един спират а новата в Белене вместо да с епострои я продаваме *** парче на украинците -кой ни е виновен

fallback