Снимка БГНЕС, архив

Парламентът изпрати на редица институции, включително и прокуратурата, доклада (пълният текст - тук) на своята анкетна комисия, посветена на кмета на Доспат Елин Радев. Комисията беше създадена по предложение на ПП-ДБ в началото на август т.г. Десните се позоваха на твърдения на жители на града, че кметът ги репресира. Инициативата им беше подкрепена от всички формации в Народното събрание, с изключение на ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов беше издигнала Радев за кмет, пише "Сега".

Комисията си беше поставила амбициозната задача да провери дали са налице "корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение, извършвани в ущърб на гражданите и бизнеса, както и облагодетелстване на свързани дружества с кмета на община Доспат". Крайният резултат от работата й не беше особено внушителен. Докладът, който подготви, всъщност представлява преразказ от поредица от изслушвания на повикани от комисията хора, които да свидетелстват по темата. Изслушан беше и самият Елин Радев, от когото днес депутати се оплакаха, че се държал "арогантно" пред тях.

Единственият извод, който комисията си позволява да направи, е, че "по безспорен начин се установи необходимостта от предприемане на действия, чрез които да се установи обективната истина и да се сигнализират съществени нарушения". Какво означава това, членовете на комисията не обясняват. Но пращат доклада си до министър-председателя, българската и европейската прокуратура, антикорупционната комисия, агенцията за финансова инспекция, данъчните, МВР и дори ДАНС.

Герберите ядосано определиха работата на комисията като "тричане". Според депутата от ГЕРБ-СДС Маноил Манев комисията е била създадена като продължение на местна политическа битка в Доспат. Неотдавна герберският водач Бойко Борисов беше заявил, че комисията е знак, че има мнозинство на ДПС, "Възраждане" и ПП-ДБ.

Останалите формации използваха дебата по доклада, за да разчистват сметки помежду си, отколкото да обсъждат казуса с кмета. Красимира Катинчарова от "Величие" се оплака от друга анкетна комисия – тази, която се занимаваше с проекта "Исторически парк" на Ивелин Михайлов, който е водеща фигура на нейната партия. Тя твърдеше, че комисията била ползвана като "Народен съд" срещу Михайлов.

Това разбуни "Възраждане", защото националистите стояха в основата на парламентарното разследване за "Исторически парк". Лидерът на партията Костадин Костадинов изсипа куп обидни епитети срещу "Величие" от трибуната. Водещият пленарното заседание Йордан Цонев му направи забележка за говоренето и между другото спомена, че Костадинов обидил партийния му шеф Делян Пеевски. "Спечелихте наградата Златна наколенка", саркастично му отвърна водачът на "Възраждане".

Костадинов засегна и ПП-ДБ, че създадената по тяхно искане анкетна комисия за убития Мартин Божанов-Нотариуса не свършила нищо. Засегната, Лена Бориславова от ПП-ДБ, която участва във въпросната комисия, му отвърна, че воденето на подобни анкети е част от борбата срещу "завладяната държава". Малко по-късно нейният съпартиец Венко Сабрутев прочете откъси от запис, за който твърдеше, че компрометира кмета, а в отговор Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС го предупреди, че в следващия парламент ще поиска анкетна комисия за изтекли записи на лидерите на ПП.

Докладът беше одобрен със 104 гласа - от ПП-ДБ, "Възраждане", БСП, ИТН и 11 независими. Против бяха 64 депутати - всичките от ГЕРБ-СДС. От ДПС на Делян Пеевски не участваха в гласуването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase