Снимка: БГНЕС

Оценяваме положения труд за изготвяне на анализа, публикуван на сайта на Фондация "Институт за пазарна икономика". Представената картина обаче се основава на непълни данни, поради които не отговаря на действителността. Освен това не е разчетена правилно информацията, поместена в сайта на Министерството на вътрешните работи, по отношение на структурата и щат на областните дирекции на МВР.

Още по темата
В позицията пише още:

Към днешна дата 86.6% от щата на ОДМВР и СДВР е заето от служители, изпълняващи дейности "на терен". Общо 11 149 служители с полицейски правомощия работят в главните дирекции (ГД) на МВР (ГД "Национална полиция", ГД "Борба с организираната престъпност", ГД "Жандармерия, оценени операции и борба с тероризма", ГД "Гранична полиция").

Средният процент на общата администрация за ОДМВР и СДВР е едва 10%, което подпомага директорите в по-висока степен на второстепенни разпоредители с бюджета (съгласно чл. 43 от ЗМВР директорите по областните дирекции се осъществяват общо и непосредствено чрез управление, управляват човешките ресурси и координират действията на структурите на МВР при бедствия, възникнали на територията на областните направления).

Към 20.08.2024 г. Относителният дял на общата администрация спрямо щатната численост на МВР, определена с Устройствен правилник, е едва 12.52%. Това нарежда Министерството на вътрешните работи на второ място сред другите ведомства по най-нисък относителен дял на общата администрация.

Освен полицейските органи и органите по пожарна безопасност и защита на населението, в МВР съществува и специализирана администрация, която изпълнява специфични дейности и функции. В нея са включени потребители на:

– Дирекция "Национална система 112";

– Дирекция "Български документи за самоличност",

– Академията на МВР;

– Националния институт по криминалистика;

– Института по психология;

– Медицински институт и др.

За периода май 2009 г. - юли 2024 г. щатната численост на МВР е намалена с 14 658 щатни броя. През втората половина на 2009 г. на ведомството са възложени допълнителни дейности, за които не са отпуснати нови щатни числа.

Предоставяме тази информация като аргумент срещу некоректното интерпретиране на действителността, създавайки фалшиви представи за системата на Министерството на вътрешните работи и уважаващи усилията на институцията за гарантиране на сигурността на гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase