Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Общ преглед

Автоинструктори от цяла България окупираха жълтите павета в столичния център преди старта на голямо митинг-шествие срещу промените в шофьорските изпити. Паралелно ще има и протест „за“ промените в правилата за изкарване на шофьорска книжка, направени от Министерство на транспорта, които да влязат в сила от 10 декември тази година.

Автошколите за подготовка на бъдещи шофьори искат по-добро обучение на водачите на МПС. "Да спрем произвола в обучението на водачи", гласи един от лозунгите на протестиращите инструктори.

На площад княз "Александър I Батенберг“ се виждат У-автомобили освен от София – от Свиленград, от Варна, от Велико Търново, от Лясковец, от Търговище и други градове.

Собствениците на автошколи подкрепят реформите, но искат задължителна дигитализация. Те настояват да се спрат измамите.

7 от браншовите организации, които обучават шофьори, искат картоните с часове за кормуване да станат електронни и са против ограниченията в броя на явяване на практическия изпит. Те се обявяват и срещу нови правила за придобиване на различните категории.

От Асоциацията за квалификация на автомобилистите в България обаче са на противоположното мнение. Иска се оставката на зам.-министъра на транспорта Димитър Недялков и отмяна на наредбата.

Една от съществените промени в новите правила е кандидатите за шофьори, които четири пъти не вземат своя изпит, да трябва да се явят отново на шофьорски курс. Така младите шофьори трябва да предвидят по-голям бюджет. Друга промяна, която влиза в сила на 10 декември, е отмяната на вътрешния изпит заедно с инструктор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар