Снимка: БГНЕС

Децата и юношите имат четири пъти по-ниска поносимост към кофеин от възрастните. Трябва да ги информираме, че употребата на енергийни напитки е много рискова за тяхното умствено и сърдечно здраве. Могат да загинат. Това каза по БНР проф. Донка Байкова, експерт по здравословно хранене и диететика.

"Това е модерна напитка сред младите. Проучванията на Националния център по обществено здраве и анализи сочат, че 30-40% от учениците в горен курс пият всеки ден по една енергийна напитка. За съжаление, 9-10% процента пият по няколко на ден.

Учениците я приемат като умствен стимулант, за настроение, за справяне с консумацията на алкохол и с опиянението. Често я комбинират с истински алкохолни напитки. Тогава става една много голяма смесица от биологични стимуланти. Енергийните напитки включват задължително кофеин. Имат 12-15 съставки. Кофеинът стимулира мозъчната и сърдечната активност и превъзбужда. Младите хора стават хипер активни. Те са и мускулно активни - агресивни във всякакъв смисъл на думата. Ако го комбинират с алкохол, той забавя своите опияняващи функции и изведнъж те могат да пият повече алколна субстанция - настъпва едно свръхопиянение. Много бързо и неочаквано. Младите хора имат голям риск от развитие даже на инфаркти", добави още тя.

По думите й, няма научна информация, която да е в полза на тези напитки.

"Препоръката е никога повече от една енергийна напитка, но не в съчетание с кафе, даже с шоколадов бонбон. Задължително трябва да се завиши контролът над продажбата на енергийни напитки на лица под 18-годишна възраст, коментира още проф. Байкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase